Sommigen speculeren dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ‘extreem smakelijk’ zijn. - Foto: Canva/ninfirsova
In dit artikel
De vier definities van sterk bewerkte voedingsmiddelen (HPFâs) die worden gebruikt, leiden elk tot een andere conclusie in relatie tot gezondheid. Een dergelijke variabiliteit is onaanvaardbaar in de wetenschap van volksgezondheid en voeding. Een herformulering is nodig.
Dat stellen Mike Gibney (emeritus hoogleraar Food & Health aan University College Dublin) en Ciarán Forde (houder leerstoel Sensory Science and Eating Behaviour bij Humane Voeding & Gezondheid aan Wageningen University & Research), die een onderzoeksroutekaart publiceerden in Nature Food.
Belasting vergemakkelijken en reclame beperken
In de volksgezondheid en voeding worden HPFâs in toenemende mate in verband gebracht met ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. De vier definities (zie publicatie Nature Food) leiden echter tot een subjectieve benadering van voedingsmiddelen en hun bewerkingsniveau. De onderzoekers willen hoge prioriteit voor een objectieve benadering door een definitie met specifiek eindpunt te formuleren, zoals belasting vergemakkelijken, reclame beperken, voedseletikettering. Ook moet deze ervoor zorgen dat basisvoedingsmiddelen, die een significante positieve bijdrage leveren aan bestaande voedingsgewoonten, niet worden gediscrimineerd.
Forde en Gibney vinden het belangrijk dat wordt verduidelijkt of HPFâs, onafhankelijk van hun doorgaans hoge energiedichtheid, geassocieerd worden met obesitas en chronische ziekten.
Bewerkt voedsel âextreem smakelijkâ
Het mechanisme waarmee bewerkte voedingsmiddelen de opname bevorderen, is niet bekend, hoewel sommigen speculeren dat deze voedingsmiddelen âextreem smakelijkâ zijn. Er is geen bewijs voor dergelijke claims en onderzoek suggereert dat de combinatie van zachte texturen, snelle eetsnelheid en hoge energiedichtheid een meer waarschijnlijke verklaring is voor een verhoogde energie-inname uit bewerkt voedsel. Door dit te onderbouwen, ontstaan ââin de toekomst nieuwe mogelijkheden voor het herformuleren van voedsel.
Lees ook: Voedingsdeskundige: bewerk voedsel alleen functioneel
Gebrek aan kennis aanpakken met onderzoeksroutekaart
De aanbeveling van een groeiend aantal instituten en beleidsmakers om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, vormt een grote uitdaging voor consumenten. Meer dan tweederde van onze voedselvoorziening wordt geclassificeerd als (sterk) bewerkt.
De onderzoekers willen met een onderzoeksroutekaart de kennislacunes aanpakken. Het voorstel is om bewerkte voedingsmiddelen te herformuleren om de nutriëntendichtheid te verbeteren. Ook wordt opgeroepen tot consensus over een geschikt classificatiesysteem voor voedselverwerking.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp