Skip to content

Britse biologische markt groeit met 5,2%

De Britse markt voor biologische producten heeft vorig jaar een omzet gehaald van € 3,63 miljard.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Britse markt voor biologische producten heeft vorig jaar een omzet gehaald van € 3,63 miljard, dat is 5,2% meer dan in 2020.

Online en maaltijdboxen vertoonden de grootste groei met 13% en waren daarmee goed voor € 665 miljoen aan omzet. Dit marktsegment liet in 2020 al een groei zien van ruim 36%.

Dat meldt de organisatie voor biologische producten en certificering Soil Association. Sinds 2019 is de totale markt gegroeid met 23%. “2021 was het tiende achtereenvolgende jaar met groei ondanks de nooit vertoonde uitdagingen.” Britse gezinnen geven nu gemiddeld ruim € 71 miljoen per week uit aan biologisch eten en drinken.

Biologische producten meer aandacht

Supermarkten nemen met € 2,34 miljard nog altijd het grootste deel van de verkopen voor hun rekening. De groei daar verzwakte echter wel naar 2,4% vergeleken met 2020. De grootste categorie is zuivel gevolgd door groente en fruit, gekoelde producten en vlees en vis. “Biologisch krijgt steeds meer aandacht in de supermarkten, zowel wat plaatsing als wat marketing betreft,” meldt de Soil Association. Kleinere onafhankelijke winkeliers, die vaak gevestigd zijn in stadscentra, hadden ook wat biologisch betreft last van de lockdowns en het thuiswerken.

Uitdaging boeren en tuinders

De verdere omzetgroei vormt een uitdaging voor boeren en tuinders, denkt de organisatie. Het biologische areaal in het Verenigd Koninkrijk is nog altijd niet groter dan 0,8% van het totaal. “Agrariërs moeten een stap meer zetten om aan de vraag te voldoen. Er is nog voldoende land in conversie en het is ook nodig om robuuste Britse leverketens te ontwikkelen. Momenteel worden meer ingrediënten en producten ingevoerd om de groei in de vraag op te vangen, wat niet is wat we allemaal willen. Ons onderzoek laat zien dat de consument Brits wil kopen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur