Swinkels Family Brewers heeft onder de merknaam Bavaria een worstenbroodje ontwikkeld dat is gebakken van deeg met bierbostel. - Foto: Swinkels Family Brewers
In dit artikel
De wereld produceert veel bierbostel. Dat gaat nu het veevoer in, maar bierbostel kan goed worden verwerkt in voeding. Er zijn nog wel wat hindernissen te nemen.
âBiergraanâ bevat veel vezels en eiwitten
Er wordt mondjesmaat al voeding gemaakt van bierbostel. Zoals door het bedrijf MaGie Creations, vertelde oprichter Madeleine Gielens op het webinar. MaGie Creations won vorige week de publieksprijs van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Gielens: âNederland produceert jaarlijks ongeveer 560.000 ton biergraan, zoals ik bierbostel liever noem. Bij het brouwen van bier trekt het water de suikers en zetmelen uit de gerst. Wat overblijft bevat veel vezels en eiwitten, waarvan hoogwaardige voedingsingrediënten gemaakt kunnen worden. Wij verwerken biergraan tot pizzabodems, pasta, repen, broodjes, graanrepen en koekjes.âBekijk ook de video: Bierbostel krijgt nieuw leven als graanreep
Bierworstjes op basis van bierbostel
Ook bierbrouwer Swinkels Family Brewers ziet heil in voeding uit bierbostel, zei directielid Broos Swinkels op het webinar. âDe consumptie van bier gaat vaak samen met die van bierworstjes. Daarom hebben wij een bierworstje ontwikkeld op basis van bierbostel. Het worstje is deze maand gepresenteerd. We zijn in gesprek met supermarkten om het op de markt te brengen.â Het Duitse bedrijf Ever Grain Ingredients maakt voedingsingrediënten op basis van bierbostel, zegt directielid Jacqueline Hochreiter. âWe maken een eiwitrijk ingrediënt en een vezelrijk ingrediënt. Als bierbostel door een koe wordt gegeten, dan wordt slechts 2% van het eiwit in bierbostel benut door de mens. Dat kan veel efficiënter door bierbostel te verwerken in voeding in plaats van te gebruiken als veevoer.âLees ook: Tetra Pak: bierbostel is geschikt te maken voor voeding
Bierbostel upcyclen van voer naar voeding
Op grote schaal bierbostel toepassen in voeding is echter nog een lange weg, zei innovatiemanager Jolijn Zwart-Van Kessel van Foodvalley op het webinar. âBierbostel is goed te upcyclen van voer naar humane voeding, omdat het veel cellulose, eiwitten en vezels bevat. Maar er zijn struikelblokken. Het is een uitdaging om supermarkten zo ver te krijgen nieuwe producten te verkopen. De schaalgrootte voor verwerking tot voeding ontbreekt, terwijl de logistiek naar veevoer al lang bestaat. Er zijn veel alternatieve voedingsingrediënten, dus er is veel concurrentie. Er leven vragen over kwaliteit, voedselveiligheid, productie en opslag. Er gelden voor voeding andere regels dan voor veevoer. Maar de struikelblokken kunnen worden overkomen. En de consument vindt upcycling belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de consumenten wereldwijd upcycling meeweegt bij de keuze uit voedingsmiddelen. Daarom heeft bierbostel veel potentie voor de voedingsmarkt.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp