Onderzoekers willen onder meer weten of tomaten van de volle grond gevarieerdere micro-organismen bevatten dan tomaten geteeld op substraat. - Foto: Canva
In dit artikel
Het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit Maastricht gaan onderzoeken of de kwaliteit van landbouwbodems een relatie heeft met het gezondheidseffect van de groenten die erop worden geteeld.
Resultaten gebruiken in beleid bodem
âInzicht in een dergelijke relatie kan van groot belang zijn voor bijvoorbeeld het bodembeleid van de overheid. Ook voor de marktpropositie van agrarische ondernemers, voedingsmiddelenproducenten en retailers is dit belangrijk. Het kan ook impact hebben op gezondheidsbeleid van overheden en zorgaanbiedersâ, legt Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut uit. De onderzoeksvragen zijn: hebben tomaten van de volle grond een hogere diversiteit aan micro-organismen dan tomaten geteeld op substraat? En: draagt de diversiteit aan bacteriën in tomaten bij aan de diversiteit in de darm en daarmee aan een weerbaardere gezondheid bij de mens?In contact met bacteriën
âSinds de industriële revolutie komen we steeds minder in contact met de hoge diversiteit aan bacteriën uit de natuurâ, stelt Marco van Es, oprichter Bac2nature. âDit veroorzaakt een verarming van ons microbioom. Dat verhoogt het risico op (chronische) ontstekingsziektes. We zoeken naar oplossingen om het contact met diverse bacteriën uit de natuur op een moderne manier te herstellen.â Koen Venema, Universiteit Maastricht: âWe maken gebruik van een gevalideerd model dat nauwkeurig het maagdarmkanaal nabootst. Zo kunnen we bestuderen of de micro-organismen in tomaten de passage door de darmen overleven. Dan kunnen ze interactie aangaan met de microflora in de dikke darm. Die is cruciaal voor gezondheid.âGrote verscheidenheid aan micro-organismen gezonder
Het idee is dat een grote verscheidenheid aan micro-organismen gezonder voor de mens is dan een lage diversiteit. De verwachting is dat gewassen geteeld op volle grond meer verschillende soorten bacteriën (en wellicht ook schimmels) bevatten dan gewassen geteeld op een meer steriel substraat.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij