Skip to content

Vleesveehouder wordt kweekvleesboer

De Brabantse vleesveehouder Leon Moonen wordt wellicht de eerste kweekvleesboer in Nederland.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Hamburger gemaakt van kweekvlees. - Foto: ANP

Hamburger gemaakt van kweekvlees. - Foto: ANP

De Brabantse vleesveehouder Leon Moonen werkt samen met kweekvleesproducent Mosa Meat en wordt zo wellicht de eerste kweekvleesboer in Nederland. De bedoeling is dat in de stallen een productielijn komt voor kweekvlees, gebaseerd op celmateriaal van de runderen van Moonen.

Kweekvlees heeft in Europa nog geen goedkeuring om als humaan voedsel geproduceerd en verkocht te worden. De verwachting is dat in 2025 de locatie bij Moonen in Sint-Oedenrode operationeel kan zijn. Eerder uitte Mosa Meat de verwachting dat in 2023 kweekvlees in de winkelschappen moet liggen.

Dierlijke cellen

Het rundvlees is gemaakt van slechts enkele dierlijke cellen. Middels deze methode hopen de ontwikkelaars een hamburger op de markt te brengen die een alternatief vormt voor de dierconsumptie en de belasting van milieu en natuur. Mosa Meat zegt een hamburger te ontwikkelen die precies smaakt als een hamburger van rundvlees. Ook het dierlijk vet wordt gekweekt.

Bij Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, werken nu vijftig wetenschappers en ingenieurs aan de ontwikkeling van kweekvlees. Mosa Meat is mede-opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht.

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur