Foto: Canva
Het eten van groenten beschermt mogelijk niet tegen hartziekten.
Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie onder 400.000 mensen, meldt persbureau Bloomberg. Deze studie heeft hiermee een andere uitkomst dan eerder onderzoek, dat wees op een lager risico op hart- en vaatziekten (HVZ) als er meer groente wordt gegeten. Volgens de wetenschappers is vervolgonderzoek nuttig naar welke soorten groenten en bereidingswijze effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten.
Veel belangrijker zijn verstorende factoren, gerelateerd aan verschillen in sociaaleconomische situatie en levensstijl
Reden voor de andere uitkomsten is dat bij de jongste bevindingen rekening is gehouden met meer leefstijlfactoren zoals roken, alcohol drinken en vleesconsumptie. Ook sociaaleconomische factoren als opleiding, inkomen en vermogen zijn meegenomen.
Onderzoeker Qi Feng van het Nuffield Department of Population Health aan de Universiteit van Oxford en hoofdauteur van de studie: âOnze grote studie vond geen bewijs voor een beschermend effect van groente-inname op het optreden van HVZ. Veel belangrijker zijn verstorende factoren, gerelateerd aan verschillen in sociaaleconomische situatie en levensstijl.â
Gezondheids- en medicijngerelateerde factoren
De onderzoekers ontdekten dat het risico om te overlijden aan HVZ ongeveer 15% lager was voor degenen met de hoogste groente-inname in vergelijking met de laagste. Dit schijnbare effect werd echter aanzienlijk afgezwakt als rekening werd gehouden met sociaal-economische, voedings- en gezondheids- en medicijngerelateerde factoren. Dan daalde de effectiviteit van het gebruik van groente-inname om het risico op HVZ te voorspellen met meer dan 80%.
Mede-auteur Ben Lacey, universitair hoofddocent aan de afdeling van de Universiteit van Oxford, geeft aan dat de studie belangrijk is het begrijpen van de rol van voeding bij HVZ. âEchter, het eten van een uitgebalanceerd dieet en het behouden van een gezond gewicht blijft een belangrijk onderdeel van het behouden van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op ernstige ziekten, waaronder sommige vormen van kanker. Het wordt algemeen aanbevolen om elke dag ten minste vijf porties van een verscheidenheid aan groenten en fruit te eten.â
Groente- en fruitconsumptie stimuleren
Veel inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK), dit geldt overigens net zo goed voor Nederland, voldoen hier niet aan. Het eten van groente en fruit moet derhalve worden gestimuleerd, stelt Naveed Sattar, hoogleraar Metabole Geneeskunde een de Universiteit van Glasgow. âIk vermoed zelfs dat we het belang van een gezond voedingspatroon voor gezondheid en ziekte in het algemeen hebben onderschat. We zijn goed in het behandelen met preventieve medicijnen, maar het VK moet zijn uiterste best doen om mensen te helpen hun levensstijl te verbeteren. Dat is het grote doel na de pandemie. Hoe we dit het beste kunnen doen, vereist echter meer aandacht van de overheid en gezondheidsinstanties.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp