Skip to content

‘EU-regels verhinderen gebruik eetbare coatings op fruit’

Eetbare coatings om fruit helpt in de strijd tegen plastic en voedselverspilling, zegt Liquidseal.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Een medewerker van Liquidseal brengt een eetbare coating aan op een vrucht. - Foto: Liquidseal

Een medewerker van Liquidseal brengt een eetbare coating aan op een vrucht. - Foto: Liquidseal

De EU wil dat minder voedsel wordt verspild en minder plastic wordt gebruikt. Eetbare coatings op fruit kunnen daarbij helpen, vindt het bedrijf Liquidseal.

Veel groenten en fruit wordt ingepakt in plastic om de houdbaarheid te verlengen. Dit voorkomt voedselverspilling. Maar al dat plastic belast het milieu. Daarom ontwikkelt het bedrijf Liquidseal coatings die de houdbaarheid verlengen, maar wel milieuvriendelijk zijn of zelfs eetbaar.

Vorige week meldden Liquidseal Fruits en veredelingsbedrijf Rijk Zwaan dat een eetbare coating is ontworpen voor snack komkommers. De coating vervangt het plastic folie dat gewoonlijk om de groente zit om de houdbaarheid te verlengen. Eetbare coatings zijn nog niet toegestaan in de EU voor gebruik op vruchten met een eetbare schil, maar wel in de VS.

Er moeten andere manieren komen van verpakken. Dat vraagt om andere oplossingen, zoals een eetbare coating

Coating voor fruit met een harde schil

Liquidseal is gevestigd in Leiden en begon in 2005 met coatings voor leliebollen en rozen, zegt algemeen directeur Victor Monster. “Sinds 2015 ontwikkelen we coatings voor groenten en fruit. Wij hebben op dit moment een eetbare coating voor fruit met een harde schil zoals avocado, citrus, mango, meloen en papaja. Deze producten zijn geregistreerd als Food Additive (toevoegmiddel) en voldoen aan de wetgeving in de EU en de VS. We hebben nu ook een eetbare coating voor snack komkommer.”

Regelgeving EU

In de EU mogen coatings echter alleen worden gebruikt op fruit met een harde schil, die niet opgegeten wordt. De eetbare coating voor de snack komkommer mag dus niet in de EU worden toegepast. In de VS mag dat wel, mits de coating is gemaakt van ingrediënten die daar zijn toegelaten. Monster hoopt dat de EU de regelgeving gaat aanpassen. “De Europese Commissie stelt als doel in de Green Deal dat in 2030 voedselverspilling is verminderd en dat we minder plastic verpakkingen gebruiken. Het toepassen van eetbare coatings helpt beide doelen, maar mag in de EU niet worden toegepast op fruit met eetbare schillen of op groenten. De EU kan zich wat meer openstellen voor innovaties die helpen om de doelen in de Green Deal te halen.”

In Frankrijk mag fruit sinds 1 januari dit jaar niet meer per stuk worden verpakt om plastic te besparen. Monster: “Er moeten andere manieren komen van verpakken. Dat vraagt om andere oplossingen, zoals een eetbare coating. Dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Een vrucht zonder bescherming verliest vocht, waardoor het product na korte tijd niet meer verkoopbaar is. Liquidseal ontwikkelt voor iedere soort vrucht een eigen coating, die is aangepast aan de verdamping en het metabolisme van die vrucht.”

Banaan en ananas

Naast de coatings voor fruit met een harde schil is het bedrijf bezig een coating te ontwikkelen voor banaan en ananas. Monster: “Maar we willen ook graag coatings ontwikkelen voor vruchten met een eetbare schil, zoals peren en pruimen. Maar dat wordt pas interessant als de EU de regels verruimt, zodat we die coatings hier kunnen vermarkten.”

Lees ook: Akorn krijgt EU-toelating eetbare fruitcoating

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur