Skip to content

Britse universiteit: cyberaanval kan voedselproductie verstoren

De toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) kan een gevaar vormen voor de voedselzekerheid.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

De toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) kan een gevaar vormen voor de voedselzekerheid in de wereld.

Dat komt omdat cyberaanvallen machines onklaar kunnen maken die worden aangestuurd door AI, bijvoorbeeld machines die de gewassen irrigeren met water of bespuiten met bestrijdingsmiddelen. Dat concludeert de University of Cambridge’s Centre for the Study of Existential Risk (CSER) in een analyse.

Eerst grondig testen

De CSER-analisten stellen dat AI de agrarische productiviteit kan verhogen. Maar de risico’s die cyberaanvallen met zich meebrengen zijn onvoldoende in beeld gebracht. Daarom pleiten de analisten om toepassing van AI in de voedselproductie eerst grondig te testen op weerbaarheid tegen hackers. De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in Nature Machine Intelligence.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur