Skip to content

EU-commissie: gevolgen voor voedselketen nog niet te overzien

Voedselzekerheid en zelfvoorzienendheid op dat punt is op dit moment de eerste prioriteit van de EU.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Voedselzekerheid en zelfvoorzienendheid op dat punt is op dit moment de eerste prioriteit van de Europese Unie.

Dat zegt topambtenaar Michael Scannell van de Europese Commissie. Scannell zegt ernstig bezorgd te zijn over de gevolgen voor de voedselketen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Scannell zei maandag 28 februari in overleg met het Europees Parlement dat de gevolgen voor de Europese voedselketen nog niet te overzien zijn. Oekraïne en Rusland zijn samen verantwoordelijk voor 30% van de tarweproductie. “Het conflict zal grote invloed op hebben op de handel in tarwe”, aldus de plaatsvervangend directeur-generaal van het directoraat-generaal voor de landbouw van de Europese Commissie. De Europese Commissie voert regelmatig overleg met betrokken sectoren om de ontwikkelingen te beoordelen.

Vervoer in Oekraïne stilgelegd

Scannell wijst erop dat er geen enkele aan- of afvoer meer plaats heeft via de havens aan de Zwarte Zee. Bovendien heeft de overheid in Oekraïne het vervoer stilgelegd. Op termijn zal de teelt van onder andere mais te lijden krijgen van het conflict, verwacht de Europese Commissie. Dat zal gevolgen hebben voor de veevoerindustrie. Scannell zegt dat de handel in dierlijke producten (varkens- en pluimveevlees) naar en van Oekraïne en Rusland komt stil te liggen. SGP‘er Bert-Jan Ruissen zei in het debat dat de Europese Commissie nu op zoek moet gaan naar budgetten om steunmaatregelen op te tuigen. Hij geeft de Europese Commissie in overweging om de Boer-tot-Bordstrategie te heroverwegen. Hij vindt dat de Europese strategieën de voedselzekerheid niet in het gedrang mogen brengen. Martin Häusling (Groenen) zei maandag dat Europa nu een strategie moet inzetten om zelfvoorzienend te zijn voor voedsel en voor veevoer en niet afhankelijk moet zijn van de invoer uit Oekraïne en Rusland.

Overleg over landbouwmarkten

De Franse landbouwminister Julien Denorrmandie heeft maandag zijn Europese collega’s uitgenodigd voor een ingelast overleg over de gevolgen van de oorlog voor de landbouwmarkten. De Franse premier Emmanuel Macron zei zaterdag 26 februari bij de opening van de landbouwbeurs Salon International de l‘Agriculture (SIA) dat de landbouw zich schrap moet zetten. “We leven in een tijd die niet zonder gevolgen zijn voor de landbouw en aanverwante sectoren.” De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Gogeca zegt dat de voedselketen en de Europese landbouw centrale pijlers zijn onder de strategische autonomie van de EU. “In tijden van oorlog is de focus op voedselzekerheid van het grootste belang. Het is essentieel om de nodige stappen te zetten om te verzekeren de voedselvoorraden terechtkomen bij degenen die ze het meest nodig hebben, in Oekraïne en daarbuiten.” Een kwart van de EU-graanimport en de invoer van plantaardige olie is afkomstig uit Oekraïne, bijna de helft van de mais komt daarvandaan.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur