Foto: ANP
De mogelijkheden om per container goederen naar Rusland te verschepen drogen rap op. Vervoer via de lucht ligt al stil, en ook transport over de weg zou moeizaam verlopen, bleek gisteren al uit vragen die binnenkomen de Nederlandse landbouwraad in Rusland.
Containervervoerder Ocean Network Express heeft laten weten voorlopig geen containers meer te verschepen naar in ieder geval de havens van Sint-Petersburg en het aan de Zwarte Zee gelegen Novorossiejsk. De grote Deense containervervoer Maersk stopt voorlopig ook met alle transport naar Russische havens, maar maakt wel een uitzondering voor een aantal essentiële producten, waaronder voedsel.
Sancties en veiligheid
De bedrijven kijken hoe te voldoen aan tegen Rusland opgelegde sancties en wijzen ook op de veiligheid van hun personeel. Maersk waarschuwt tevens voor vertragingen in Europese havens, omdat landen zoals Nederland, België en Duitsland schepen onderweg naar Rusland aanhouden om te kijken of ze geen producten bij zich hebben die niet naar Rusland geëxporteerd mogen worden (met name goederen die ook militair ingezet zouden kunnen worden). Het bedrijf verwacht hierdoor verdere vertragingen in het wereldwijde containervervoer, dat toch al kampt met verstoringen sinds de coronapandemie.
Vanuit Nederland gaan overigens al geen enorme hoeveelheden voedsel meer naar Rusland, omdat de meeste invoer nog altijd verboden is vanwege de enkele jaren terug opgelegde sancties vanuit Rusland.
Bloemen
Uit CBS-cijfers blijkt dat binnen het agri- en foodcluster met name bloemen nog naar Rusland geëxporteerd worden. De landbouwraad laat weten dat daarnaast machines en technologie belangrijke exportproducten richting Rusland vormen en dat nog altijd groente en fruit via Belarus wel hun weg naar Rusland vonden.
Kassenbouwers
Nederlandse bedrijven met vestigingen in Oekraïne en Rusland zijn in eerste instantie vooral bezig met de veiligheid van hun mensen. Een beperkt aantal kassenbouwers is druk doende hun mensen terug te halen uit Rusland. Doordat eerdere subsidies voor bouw van nieuwe kassen zijn afgelopen, is het aantal projecten de laatste twee jaar opgedroogd.
Tien leden van de branchevereniging voor de glastuinbouwtechnieksector Avag hebben zich vrijdag 25 februari via een webinar laten informeren over het repatriëren van medewerkers uit Rusland en Oekraïne. âKassenbouwers en installatiebedrijven die er nu aan het bouwen zijn, hebben in dat webinar van de landbouwraad in Moskou te horen gekregen hoe te handelen bij noodgevallenâ, zegt Avag-voorzitter Annie van de Riet. âEr is een noodnummer op de ambassade in Moskou dat 24 uur per dag beantwoord wordt.â
Lamb Weston/Meijer
Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer heeft een productielocatie in Lipetsk Rusland, waar ze frites produceren voor de Russische markt. Het bedrijf laat weten de situatie en eventuele sancties op de voet te volgen. Op dit moment zet het lokale team zich in om de veiligheid van medewerkers te garanderen en te blijven produceren voor de lokale markt.
Uitgangsmateriaal
De focus in de handel met Rusland heeft daarnaast de laatste jaren met name gelegen op uitgangsmateriaal. Het van oorsprong Nederlandse zaadbedrijf Bejo Zaden (dat vestigingen heeft in 31 landen) heeft verkoopvestigingen in Oekraïne en Rusland, voor de verkoop van groentezaden daar. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat alle activiteiten op dit moment stil liggen. De vestiging in Oekraïne staat in Kiev en is onbemand. Het bedrijf is momenteel met name gefocust op veiligheid van de medewerkers; 17 in Oekraïne en 41 in Rusland. Hoe het verder gaat met handel in beiden landen (en teelten, in het geval van Oekraïne) is onzeker, momenteel staat alles stil.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij