Skip to content

Paniek bij frituurzaken door hoge energiekosten

De energierekening wordt onbetaalbaar voor frituurzaken. Ondernemers zijn in paniek, meldt ProFi.

Updated on:
Business
Nieuws
Volgens Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders, was een gemiddelde buurtcafetaria een jaar geleden € 1.200 per maand kwijt aan gas en stroom. “Nu is dat ruim € 3.600." - Foto: ANP premium

Volgens Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders, was een gemiddelde buurtcafetaria een jaar geleden € 1.200 per maand kwijt aan gas en stroom. “Nu is dat ruim € 3.600." - Foto: ANP

De energierekening wordt onbetaalbaar voor frituurzaken. Ondernemers zijn in paniek, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri).

“De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog.”

5.700 frituurzaken

Nederland telt ongeveer 5.700 frituurzaken zoals snackbars en cafetaria’s. ProFri schat dat zo’n 70% van alle frituurzaken nu of binnenkort hard wordt geraakt door zeer hoge energierekeningen. Van Rooij: “Ongeveer 40% van de frituurondernemers heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60% een vast energiecontract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden op dat moment geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. De coronacrisis heeft zijn sporen al achtergelaten en de hoge energieprijzen komen daar bovenop. Daardoor zien sommige ondernemers hun inkomen nog verder teruglopen.”

Frituurzaken het hardst geraakt

ProFri roept het ministerie van Economische Zaken op in actie te komen. Het coronaherstelplan is nog niet in werking getreden, zegt Van Rooij. “Nu worden ondernemers alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Meerdere horecazaken krijgen hiermee te maken, maar frituurzaken worden het hardst geraakt. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven.”

Ruim € 3.600 aan gas en stroom

Volgens Van Rooij was een gemiddelde buurtcafetaria een jaar geleden € 1.200 per maand kwijt aan gas en stroom. “Nu is dat ruim € 3.600. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nóg hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20% moeten verhogen. Maar dit is een gemiddelde, de verschillen tussen de bedrijven zijn erg groot.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur