Skip to content

Kosten grootste uitdaging voor omslag duurzaam verpakken

Verpakkingsproducenten voorzien veel uitdagingen als het gaat om duurzame verpakkingsoplossingen.

Voor veel voedselwaren wordt nog plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal omdat het goedkoop, makkelijk te vormen en kleurloos is. - Foto: Canva premium

Voor veel voedselwaren wordt nog plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal omdat het goedkoop, makkelijk te vormen en kleurloos is. - Foto: Canva

Producenten van verpakkingen voorzien veel uitdagingen als het gaat om duurzame verpakkingsoplossingen.

De belangrijkste uitdaging zijn de kosten die de overgang met zich meedraagt, blijkt uit een enquête van Industrial Physics, een test- en inspectiebedrijf voor verpakkingen.

De 225 bedrijven die ondervraagd zijn voor deze enquête merken nog steeds de naweeën van de pandemie en de toeleveringsblokkades die dat opleverde. 69% zegt dat kosten een uitdaging zijn in de overgang naar duurzame verpakkingen en dat de bevoorradingsproblemen dat versterken. Driekwart van de ondervraagde bedrijven (71%) ervaren de kwaliteitscontroleprocessen van de duurzame verpakkingsmaterialen als ‘significant moeilijker’ of ‘enigszins moeilijker’. Op dit moment zijn materialen zoals papier, karton, plantaardig afbreekbare flexibele vezelplaatverpakkingen en synthetisch biologisch afbreekbare verpakkingen het populairst als duurzaam alternatief.

Nieuwe testmethodes

Wat het in gebruik nemen van nieuwe duurzame verpakkingsmaterialen in de weg staat, is het feit dat er veel getest moet worden. In de enquête geeft meer dan de helft van de bedrijven (53%) aan dat de grootste uitdaging is om het materiaal van dusdanige kwaliteit te krijgen dat het de producten goed beschermt. De verpakkingen moeten voldoen aan kwaliteitseisen, maar producenten geven aan dat het lastig is om dit goed te testen. Hiervoor moeten nieuwe en betere testmethodes worden ontwikkeld, zegt manager of Product Management bij Industrial Physics Nico Frankhuizen.

Plastic nog veel gebruikt

32% van de ondervraagde bedrijven zijn actief in het verpakken van voedsel- en drinkwaren. Voor veel voedselwaren wordt nog plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal omdat het goedkoop, makkelijk te vormen naar wens en geur- en kleurloos is. Plastic voedsel- en drankverpakkingen komen vaak in de natuur terecht. Vanaf 2023 worden producenten aansprakelijk voor het zwerfafval van hun producten.

Lees ook: ‘Steeds meer duurzame verpakkingen’

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur