Skip to content

Duynie zoekt toepassing reststromen in voeding

Duynie Group is op zoek naar nieuwe toepassingen, onder andere in voeding.

Updated on:
Business
Achtergrond
Van Manen: "De afzet van reststromen naar de veehouderij is in Nederland gewoon erg goed geregeld. De veehouderij heeft vooralsnog een omvang die alle reststromen uit Nederland kan verwerken." premium

Van Manen: "De afzet van reststromen naar de veehouderij is in Nederland gewoon erg goed geregeld. De veehouderij heeft vooralsnog een omvang die alle reststromen uit Nederland kan verwerken."

Duynie Group is vooral bekend van de verwaarding van reststromen als voer in de veehouderij. Het bedrijf is echter op zoek naar nieuwe toepassingen, onder andere in voeding. Binnenkort komt een eiwitrijk ingrediënt uit bierbostel op de markt.

Duynie Group is een bekende naam in de handel van reststromen uit de levensmiddelenindustrie die hun bestemming vinden als voer in de veehouderij. Maar er is meer. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe toepassingen voor die reststromen, onder andere in humane voeding. Het bedrijf brengt binnenkort een eiwitrijk ingrediënt uit bierbostel voor humane voeding op de markt. Derk van Manen, hoofd Kwaliteit, Nutritie en R&D, doet onderzoek naar de mogelijkheden van reststromen. “Er zijn volop mogelijkheden om reststromen voor andere toepassingen dan veevoer te gebruiken, zoals in voeding. Als we uit een grondstof meer waarde kunnen creëren dan doen we dat. Het is een win-win-win situatie: win op duurzaamheid, op marge voor ons en op hogere opbrengsten voor de leveranciers van de reststromen.”
Veevoer is in tonnen veruit de grootste markt en dat zal voorlopig ook zo blijven
Al bijna 30 jaar is Derk van Manen werkzaam bij Duynie Group, een dochterbedrijf van Cosun. Moeiteloos somt hij de jaartallen van belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf op. “In 2001 besloot Duynie Group dat er meer was dan alleen het ophalen en wegbrengen van co-producten (het woord dat Van Manen gebruikt voor reststromen). Dat resulteerde in vier verschillende bedrijven onder de Duynie Group: Duynie Feed, Duynie Ingredients, Novidon en AgriBioSource.” Duynie Feed levert reststromen zoals bierbostel en aardappelschillen als voer aan de veehouderij. Duynie Ingredients levert ingrediënten uit reststromen voor huisdiervoeding. Novidon haalt zetmeel uit aardappelsnijwater en dat zetmeel vindt zijn weg naar industriële producten die bijvoorbeeld in de bouw worden gebruikt, naar pet food en naar voeding. AgriBioSource gebruikt de reststromen die niet meer als voer of voeding gebruikt kunnen worden voor biogas.

Meer co-producten voor food

“Het streven is om steeds meer co-producten in te zetten voor food. Uiteindelijk draait het ook om marges. En die zijn hoger voor toepassingen in voeding. In 2015 hebben we eiwit als onderzoeksthema gedefinieerd. De belangrijkste vraag hierbij was: hoe krijgen we eiwit uit reststromen op een efficiënte manier naar de mens en welke richting willen we hiermee op? Hoewel de veehouderij een mooie circulaire oplossing voor co-producten is, zorgt het wel voor verliezen.” Het onderzoeksthema resulteerde in drie nieuwe richtingen: het leveren van voer voor insectenkweek, het produceren van eiwit uit microben door fermentatie en biorefinery waarbij componenten uit reststromen worden gescheiden en apart kunnen worden gebruikt.
Voedselingrediënten uit bierbostel wordt een grote business voor Duynie Group
In de eerste richting is Duynie Group actief geworden. Het levert grondstoffen aan insectenkwekers. De tweede richting staat volgens Van Manen het verst van de markt af. Op de derde richting vindt steeds meer onderzoek plaats en marktintroducties zijn aanstaande. Een voorbeeld daarvan is een project waarbij het eiwit en de vezels uit bierbostel gescheiden kunnen worden. Deze componenten uit het restproduct van bierbrouwerijen kunnen vervolgens worden gebruikt in eiwitdrankjes, vleesvervangers, snacks en bakkerijproducten. Binnen niet al te lange tijd moeten die componenten op de business-to-business markt komen. “We merken ontzettend veel interesse vanuit de voedingsmiddelenindustrie. We krijgen spontane aanvragen binnen van bedrijven die willen testen met het eiwit uit de bierbostel. We hopen dat we de fysische eigenschappen van het eiwit nog wat kunnen verbeteren. Die zijn nu nog niet optimaal. Maar we zijn ervan overtuigd dat het een waardevolle eiwitbron is die bijvoorbeeld als vervanger voor soja kan worden gebruikt.” Lees verder onder foto {{foto,2}}

Geen concurrentiestrijd

Van Manen verwacht niet dat de nieuwe toepassingen in humane voeding gaan zorgen voor een concurrentiestrijd tussen de verschillende afzetmarkten. Veevoer is in tonnen veruit de grootste markt en zal dat volgens hem voorlopig ook zo blijven. “De afzet van reststromen naar de veehouderij is in Nederland gewoon erg goed geregeld. De veehouderij heeft vooralsnog een omvang die alle reststromen uit Nederland kan verwerken. Er is een mooie symbiose tussen de veehouderij en de levensmiddelensector. Dat is in de rest van de wereld lang niet altijd het geval. Het is lastig de nieuwe toepassingen economisch haalbaar te maken. Van Manen verwacht dat er eerder op plekken waar de afzet van reststromen minder goed geregeld is, gezocht wordt naar andere afzetmogelijkheden, zoals voeding. “In sommige landen buiten Europa worden reststromen op het land gereden omdat er geen andere bestemming voor is. Daar is de nood hoger om nieuwe afzet te creëren die ook nog eens economisch interessant is.” Van Manen voorziet dat de voedselingrediënten uit bierbostel een grote business wordt voor Duynie Group, in Nederland en/of daarbuiten. Duynie Group is in heel Europa actief en heeft ook een consultancy tak waarbij bedrijven geadviseerd worden over wat te doen met hun reststromen. “Zo blijven we continu zoeken naar de beste oplossingen voor de co-producten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur