Skip to content

Vlaanderen wil 15.000 ton aan verpakkingen besparen

De Green Deal Anders Verpakt is mede ondertekend door de organisatie van voedingsbedrijven Fevia.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het Vlaamse bedrijfsleven wil samen met de overheid de hoeveelheid wegwerpverpakkingen met 15.000 ton ofwel 300 miljoen eenheden terugdringen.

De Green Deal Anders Verpakt is mede ondertekend door de organisatie van voedingsbedrijven Fevia. De afgelopen tien jaar steeg de hoeveelheid huishoudelijke eenmalige verpakkingen in België met 10%. Het totale gewicht aan eenmalig verbruikte verpakkingen voor consumptiegoederen werd in 2019 geschat op ruim 900.000 ton per jaar.

De hele keten wordt betrokken: van leveranciers, winkels tot experts in circulaire producten

“We bundelen de krachten om deze afvalberg te verkleinen. De transitie naar een circulaire economie is één van de topprioriteiten binnen het Vlaamse beleid”, licht Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits toe. “De hele keten wordt betrokken: van leveranciers, winkels tot experts in circulaire producten. Ook het sociale aspect van deze Green Deal is niet onbelangrijk: de projecten bieden extra werk in de sociale economie.”

‘Omdat een eenmalige verpakking vaak ontwikkeld wordt in functie van een specifiek product is het niet altijd eenvoudig om deze verpakking te wijzigen naar een herbruikbaar alternatief of om de verpakking volledig weg te laten. Dat vergt vaak ook het herdenken van het hele businessmodel. Er spelen onzekerheden rond de effectieve vermindering van de milieu-impact, het draagvlak bij de klant, de financiële gevolgen voor het bedrijf, de extra werklast, de gevolgen voor de bescherming en de kwaliteit van het product’, leggen de initiatiefnemers uit.

Meer ambitie om verpakkingen duurzamer te maken

‘Toch zijn er voorbeelden die tonen dat het kan en ontstaat er binnen de distributieketen steeds meer ambitie om verpakkingen duurzamer te maken. Door de samenwerking met kennisinstituten en voortrekkersbedrijven moet deze Green Deal de deelnemende bedrijven een antwoord bieden op hun pertinente vragen rond preventie en hergebruik van verpakkingen. Samen zoeken we oplossingen waarbij de milieu-impact van verpakte goederen vermindert’.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur