Skip to content

Klimaatverandering zit streekproduct dwars

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Telers in de streek van de Monte Etna kampen met hogere temperaturen en droogte. De olijven bevatten daardoor minder olie en meer zuren.  - Foto: Canva/Jody191

Telers in de streek van de Monte Etna kampen met hogere temperaturen en droogte. De olijven bevatten daardoor minder olie en meer zuren. - Foto: Canva/Jody191

Door klimaatverandering halen Italiaanse olijventelers specificaties niet meer om erkend streekproduct te blijven. Dat blijkt uit een wijziging van de specificaties voor erkend streekproduct Monte Etna.

Telers in de streek van de berg kampen met hogere temperaturen en droogte. De olijven bevatten daardoor minder olie en meer zuren. De olijfolie uit persing haalt daardoor steeds vaker niet de eigen productspecificatie en mag het label niet voeren.

Erkenning Beschermde Oorsprong Benaming

Het gaat om de erkenning Beschermde Oorsprong Benaming (BOB), een erkenning voor een streekproduct dat niet mag worden nagemaakt. De Brabantse Walasperge heeft die BOB-erkenning ook. De productspecificaties maken de erkenning mogelijk. Zonder verruiming van die specificaties wordt het voor telers echter lastiger voor het keurmerk te produceren. In de verordening voor wijziging van de specificaties is de norm voor linolzuur verruimd.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur