Skip to content

Landbouworganisaties willen EU-strategie eiwitteelt

Belangenorganisaties willen een wettelijk kader en doelen om de eiwitteelt in de EU te bevorderen.

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
Sojabonenteelt. Boerenbelangenorganisaties willen een Europese strategie voor eiwitteelt. - Foto: Koos van der Spek. premium

Sojabonenteelt. Boerenbelangenorganisaties willen een Europese strategie voor eiwitteelt. - Foto: Koos van der Spek.

Drie Europese belangenorganisaties roepen op tot een strategie op het gebied van plantaardige eiwitten.

Boerenorganisatie Copa & Cogeca, veevoerorganisatie Fefac en organisatie voor de zadenbranche Euroseeds roepen de Europese Commissie op een leidende rol te nemen bij het bevorderen van de binnenlandse teelt en het gebruik van Europese plantaardige eiwitten. Ze vragen om een wettelijk kader en duidelijke doelen om aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten, onder andere uit de voedingsindustrie, te kunnen voldoen. Een wettelijk kader moet helpen de Europese plantaardige eiwittensector concurrerend te laten zijn. “Er is geen eenvoudige en gemakkelijke oplossing om het EU-tekort aan eiwitrijke bronnen te verhelpen. Ondanks de vooruitgang op het gebied van plantenveredeling, teelt en verwerkingstechnologie, is het niet waarschijnlijk dat Europa op korte of middellange termijn volledig zelfvoorzienend zal worden (vooral als er geen toegang is tot de beste veredelingstechnieken, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen)”, zo stellen de organisaties.

Kleine teelt

Volgens hen worden eiwithoudende gewassen in veel gevallen beschouwd als een kleine teelt of speciaal gewas, waardoor er op bedrijfsniveau onvoldoende oplossingen zijn om plantziekten en plagen te beheersen. De organisaties halen ook de nieuwe biologische doelen in de Green Deal aan. De regels hiervoor en mogelijke handelsverstoringen zullen ‘het structurele tekort aan biologische eiwitten’ versterken.

Lange-termijnprikkels

Ze vragen concreet om lange-termijnprikkels voor belanghebbenden, inzicht in de productie en consumptie van plantaardig eiwit voor voedsel en een kader voor concurrerend onderzoek. Ook willen ze meer communicatie richting consumenten over duurzame landbouwproductie in de EU en de over voordelen van een divers en evenwichtig voedingspatroon.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur