Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
De overheid en de eierketen zijn doordrongen van het belang van en hun verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid. Zij zijn er in geslaagd een topprioriteit te maken van voedselveiligheid, schrijven de ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).
Naar aanleiding van de fipronilaffaire in 2017 is een Actieplan Voedselveiligheid ingezet. Dat plan heeft ertoe geleid dat bedrijfsleven en overheid nu alert zijn op mogelijke voedselveiligheidsrisicoâs. Nieuwere incidenten of crises kunnen niet worden uitgesloten, aldus de ministers. âVoedselveiligheid lijkt vanzelfsprekend, maar alertheid blijft noodzakelijk.âDaarvoor is continue aandacht van overheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het bedrijfsleven nodig.
Platform
In de nasleep van de fipronilaffaire hebben de overheid en bedrijfsleven afgesproken elkaar op de hoogte te houden en gezamenlijk oefeningen te houden. Daarbij wordt niet alleen de eiersector betrokken. Het bedrijfsleven werkt aan een platform waarbinnen experts van verschillende sectoren kennis uitwisselen.
Ruimte voor verbetering
Toch is er nog wel ruimte voor verbetering. Zo wil het kabinet een wettelijke meldplicht voor private laboratoria regelen, om op die manier duidelijker in beeld te krijgen of bedrijven hun meldplicht wel nakomen. Verder wordt gewerkt aan een aanpassing van de boetes . Bovendien wordt bekeken of bij de afgifte van erkenningen, vergunningen of registraties de wet Bibob kan worden toegepast. De Wet Bibob biedt mogelijkheden om bedrijven met een dubieuze reputatie vergunningen te weigeren.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij