in armere woonwijken blijkt het aanbod ongezonde voedseltenten per inwoner bijna twee keer groter te zijn dan in rijkere buurten. - Foto: Canva/DimON Dven
In arme buurten is bijna twee keer zoveel ongezond voedsel te vinden als in rijke buurten. Dat concludeert onderzoekstelevisieprogramma Pointer uit data-onderzoek op basis van horeca- en winkelgegevens over 2011 tot 2021.
Landelijk kwamen er in die periode duizenden fastfoodlocaties, donutverkooppunten, ijssalons en dönerzaken bij, terwijl het aantal verswinkels zoals en bakkers en groenteboeren juist afnam. Dieper inzoomend blijkt in armere woonwijken het aanbod ongezonde voedseltenten per inwoner (11 per 10.000 inwoners) bijna twee keer groter te zijn dan in rijkere buurten (6 op 10.000 mensen). Juist in buurten met lagere inkomens wonen meer mensen met overgewicht, waardoor daar meer gezondheidsproblemen voorkomen.
Lees ook: Staatssecretaris Van Ooijen hoopt âwildgroeiâ fastfoodketens te bestrijden
Vicieuze cirkel
Voedingswetenschapper Jaap Seidell verklaart tegenover Pointer dat het eigenlijk een vicieuze cirkel is. âWe zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.â De marketing richt zich nadrukkelijk op probleemwijken, ziet Seidell: âGoedkoop, lekker maar inferieur gemaksvoedsel is extra aantrekkelijk voor mensen met weinig geld, tijd, kennis en vaardigheden.â Hij vindt dat gemeenten grenzen zouden moeten kunnen stellen aan de hoeveelheid junkfood per buurt. De uitzending is zondag 3 april om 22.10 uur op NPO2.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst