Er ontstaat een steeds grotere kloof tussen de prijs van voeding thuis en de prijs als mensen uit eten gaan. “Wie wil nog € 5 betalen voor een kopje koffie", zegt Jan-Willem Grievink van Foodservice Instituut Nederland. - Foto: Canva/frederique wacquier
Er gaan grote klappen vallen in de horeca. Dat verwacht Jan-Willem Grievink, oprichter van Foodservice Instituut Nederland.
Supermarkt verdrukt horeca
Tijdens de coronacrisis kromp de totale foodmarkt met 5,9%. De omzet in de foodservice daalde met 37,9%. De omzet in de supermarkten voor voeding groeide met 10%. Grievink: âSupermarkten zijn goed in staat om in te spelen op consumentenwensen. Zo hebben ze de lokale groenteboer en slager weggeconcurreerd. Ze zijn begonnen met bezorging en ze bereiden zelf voeding in supermarkten. Die extra omzet die ze tijdens de coronacrisis hebben verworven, gaan ze niet meer inleveren. Dat gaat ten koste van de horecabedrijven.â Grievink stelt dat 55% van de foodmarkt bestaat uit mainstream voeding. âDat is een vechtmarkt waar het draait om kostprijs. Die afzetmarkt krimpt voortdurend. De markt van gemaksvoeding is nu 25% en groeit. De markt van het genieten gaat naar 20% en groeit verder.âLees ook: Horeca krabbelt op, nog niet pre-corona niveau
âUitgaven voeding en genot sterk omhoog in 2030â
Grievink verwacht dat de consument steeds meer gaat uitgeven aan voeding- en genotmiddelen. Dat was â¬Â 3.665 per jaar in 2019, maar dat bedrag daalde tijdens de coronacrisis naar â¬Â 3.420. Grieving verwacht echter een gestage stijging naar â¬Â 4.483 per jaar in 2030. Er zijn volgens hem een aantal trends in de voedingssector: âEr komen tot 2030 2,1 miljoen jonge consumenten bij. De belangrijkste trends voor die groep zijn gemak en genieten. De bedrijven die daar het beste op inspelen, hebben de meeste kansen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst