Foto: Martijn ter Horst
Er zijn genoeg uitdagingen voor vleesbedrijf Vion.
Vion groeide uit voegen
Eerst even terug naar âvroegerâ. In de beginjaren 2000 groeide een overambitieus Vion uit zijn voegen. Na de totstandkoming van het bedrijf volgde de ene na de andere overname, waarna het zich verslikte in het Britse Grampian. Noodgedwongen volgde een periode van reorganiseren. Ook het âtafelzilverâ werd verkocht, in de vorm van Rendac, ofwel Vion Ingredients. Die verwerker van slachtbijproducten en dode dieren â in feite de laagstwaardige grondstof â rendeerde het best, wat veel zegt over deze branche.Samenloop van omstandigheden
Het verlies over 2021 komt grotendeels door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ten eerste corona. Ten tweede personeelskrapte â dat is overigens wel een structureel probleem. Dan de Afrikaanse varkenspest die markten verstoorde. En tot slot de geëxplodeerde energieprijzen. Je kunt het zoân bedrijf niet aanrekenen dat het niet op alle rampen tegelijk voorbereid was.Sterk stijgende veeprijs
Geeft dit alles genoeg vertrouwen voor de toekomst? Helaas nog niet. Personeelskrapte is een structureel probleem. Daar zijn we nog niet van af. Hetzelfde geldt voor de ontwrichting van de energiemarkt. Daar komt een sterk stijgende prijs voor vee (nu ook de varkens) bij â voor boeren nodig, voor het slachtbedrijf een bron van zorg. Lukt het om die door te berekenen? Eén belangrijk lichtpunt: de lang gekoesterde wens om steeds meer in concepten te doen, krijgt steeds meer vorm. Dat is een structurele versterking van de business.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst