Skip to content

Effect fermentatie onder de loep in Wageningen

WUR-onderzoeker heeft biomarkers voor voedselinname geïdentificeerd voor gefermenteerd voedsel.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Met de onderzoeken door WUR wordt duidelijker in hoeverre fermentatie van voeding bijdraagt aan de humane gezondheid. - Foto: Canva/natashabreen

Met de onderzoeken door WUR wordt duidelijker in hoeverre fermentatie van voeding bijdraagt aan de humane gezondheid. - Foto: Canva/natashabreen

Onderzoeker Katherine Li heeft biomarkers voor voedselinname (FIB‘s) geïdentificeerd voor gefermenteerd voedsel. Hiermee zijn er meer objectieve maatstaven beschikbaar voor gefermenteerde voedingsmiddelen, die wereldwijd in diëten worden ingezet.

De FIB’s zijn een belangrijk onderdeel van een voedingsstrategie om cardiometabole aandoeningen (hart- en vaatziekten, diabetes en nierfunctiestoornissen) te voorkomen en te beheersen. Precieze associaties tussen de consumptie van gefermenteerd voedsel en cardiometabolische gezondheid zijn echter niet goed vastgesteld. Dit kan deels te wijten zijn aan de moeilijkheid om hun inname nauwkeurig vast te leggen.

Cohortstudie NQplus als basis

Li heeft gebruikgemaakt van gegevens uit een langdurige cohortstudie, NQplus, die plaatsvindt op de afdeling Humane Voeding van Wageningen University. NQplus is in 2011 gestart en heeft als doel specifieke voedingsfactoren vast te stellen die verantwoordelijk zijn voor obesitas en cardiometabole ziekten.

Met deze onderzoeken wordt duidelijker in hoeverre fermentatie van voeding, wat in elk geval goed zou zijn voor het spijsverteringskanaal, bijdraagt aan de humane gezondheid en of het welvaartsziekten kan tegengaan.

Lees ook: Voedingsonderzoeker: ‘Wetenschap nodig voor gezondere samenleving’

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur