Skip to content

WUR-klimaatspecialist: duurzame intensivering landbouw nodig

De landbouw kan als eerste sector klimaatneutraal worden.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Nabuurs noemt een aantal maatregelen die wereldwijd ingevoerd moeten worden: minder voedselverspilling, meer CO2 vastleggen door herstel van bos en veen, en meer houtproducten gebruiken. Foto: Canva premium

Nabuurs noemt een aantal maatregelen die wereldwijd ingevoerd moeten worden: minder voedselverspilling, meer CO2 vastleggen door herstel van bos en veen, en meer houtproducten gebruiken. Foto: Canva

De landbouw kan als eerste sector klimaatneutraal worden. Duurzame intensivering is daarvoor belangrijk, aldus Gert-Jan Nabuurs, WUR-specialist en hoofd-auteur van een hoofdstuk in het jongste IPCC rapport.

De sector landbouw en landgebruik staat als eerste aan de lat om klimaatneutraal te worden. Dat zegt de Wageningse klimaatwetenschapper Gert-Jan Nabuurs, hoofdauteur van het hoofdstuk Landbouw en Klimaat van het nieuwe rapport van het IPCC, het internationale klimaatpanel. Maandagmiddag verscheen een nieuw rapport van het internationale klimaatpanel, gericht op het effect van mogelijke maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De boodschap is alarmerend, maar ook hoopvol. De tijd dringt, maar het is nog steeds mogelijk om de opwarming te beperken tot 1,5 graden aan het eind van deze eeuw. In 2030 moeten de emissies de helft lager zijn.

22 maatregelen op het gebied van landbouw en landgebruik

Nabuurs noemt een aantal maatregelen die wereldwijd ingevoerd moeten worden: minder voedselverspilling, meer CO2 vastleggen door herstel van bos en veen, en meer houtproducten gebruiken. Ook moet de uitstoot van methaan en lachgas omlaag. Het rapport bevat 22 maatregelen op het gebied van landbouw en landgebruik. De belangrijkste zijn duurzame intensivering van landbouw, herstel van bos en stoppen met ontbossing, aldus Nabuurs. De landbouw, bosbouw en veehouderij zijn goed voor 13 tot 20% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen Deels komt dat door ontbossing. Die is afgelopen decennia wel verminderd, vertelt Nabuurs op de site van Wageningen UR, maar dat is niet genoeg.

Snijden in de veestapel

Drastisch snijden in de veestapel is volgens Nabuurs niet de beste weg om de uitstoot te verminderen. “Rigoureus dieraantallen verminderen in Nederland is ook niet de oplossing. Daarmee verplaats je het probleem alleen maar op wereldniveau, het zogeheten spill-over effect. Als je Nederlandse veehouderij verplaatst naar landen als India of China ben je op wereldschaal geen steek verder. En bij consumentengedrag valt misschien nog wel de meeste winst de halen.” Hij noemt onder meer vliegen. “Als je bedenkt dat je voor € 10 naar de Middellandse zee kunt vliegen, is dat natuurlijk heel gek als je tegelijkertijd aan de boeren vraagt om miljoeneninvesteringen te doen om emissies tegen te gaan. Maar geen één overheid durft dat vliegen aan te pakken. Toch kunnen we ook zelf ons gedrag aanpassen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur