Skip to content

Brabant trekt € 1,5 miljoen uit voor eiwittransitie

De provincie Noord-Brabant trekt € 1,5 miljoen uit voor versnelling van de eiwittransitie.

Updated on:
Business
Nieuws
Brabant heeft als doel voorop te lopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees (foto), mycoproteïnen (eiwit uit schimmels) en eiwitten uit algen of bacteriën. - Foto: Canva/ljubaphoto premium

Brabant heeft als doel voorop te lopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees (foto), mycoproteïnen (eiwit uit schimmels) en eiwitten uit algen of bacteriën. - Foto: Canva/ljubaphoto

De provincie Noord-Brabant trekt € 1,5 miljoen uit voor versnelling van de eiwittransitie. De provincie richt samen met het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen een ‘innovatiecoalitie’ op om de ontwikkelingen te versnellen.

De innovatiecoalitie die de naam ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ krijgt, focust op procestechnologie: processen als fermenteren, extraheren, destilleren en milde conservering. Brabant heeft als doel voorop te lopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen (eiwit uit schimmels) en eiwitten uit algen of bacteriën.

Fieldlabs rondom procestechnologie

In de provincie zijn zogenaamde fieldlabs rondom procestechnologie: proeftuinen waar nieuwe productiemethoden en technologieën worden onderzocht en ontwikkeld. Dit zijn onder andere Food Tech Brainport in Helmond, Green Protein Excellence Center in Steenbergen en Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Volgens Brabant kunnen deze partijen beter gaan samenwerken door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze fieldlabs. Door de fieldlabs met elkaar te verbinden, kan in de provincie een compleet R&D-pakket rondom procestechnologieën worden aangeboden. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “Brabant heeft een sterke basis waarmee we de kiem kunnen leggen voor een sterke nieuwe sector. We stimuleren de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten waarmee we een duurzamere en gezondere toekomst tegemoet gaan. Daarnaast ontwikkelen zich nieuwe verdienmodellen voor ondernemers, zodat we ook in de toekomst onze sterke economie behouden.”

Groei in aantal arbeidsplaatsen

De investering van de provincie en andere partijen moet de komende jaren zorgen voor een groei in het aantal arbeidsplaatsen in de voedselverwerkingssector. Ook moeten start-ups in de agrifoodsector gestimuleerd worden en moeten opleidingen in agrifood worden opgezet en verbreed. De provincie heeft ook voor ogen dat bedrijven van buiten Brabant zich rondom de fieldlabs zullen vestigen om gebruik te maken van de kennis.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur