Skip to content

EU-expert: voedsel blijft langer duur

De voedselprijzen blijven langer op een hoger peil dan in eerdere perioden met duur voedsel in deze eeuw. Dat verwacht de voorzitter van de EU High Level Expert Group.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Een klant staat bij de kassa van een supermarkt. Voedingsprijzen zijn hoog, en blijven dat langer dan in eerdere periodes met hoge prijzen. - Foto: Canva/MangoStar_Studio premium

Een klant staat bij de kassa van een supermarkt. Voedingsprijzen zijn hoog, en blijven dat langer dan in eerdere periodes met hoge prijzen. - Foto: Canva/MangoStar_Studio

De voedselprijzen blijven langer op een hoger peil dan in eerdere perioden met duur voedsel in deze eeuw. Op termijn zal voedsel wel weer goedkoper worden, verwacht Tom Arnold, voorzitter van de EU High Level Expert Group die zich bezighoudt met voedselsystemen.

“Van 1960 tot 2020 zijn de reële voedselprijzen, gecorrigeerd voor inflatie, voortdurend gedaald”, zei Arnold dinsdag op het duurzaamheidscongres Circular@WUR van Wageningen UR. Ook in deze tijdspanne zijn er perioden geweest dat voedsel duurder was dan gebruikelijk, zegt Arnold. “Dat was het geval in de seizoenen 2007-2008 en 2011-2012. Nu hebben we weer te maken met duurder voedsel en ik verwacht dat deze periode van hogere voedselprijzen langer gaat duren dan eerder in deze eeuw.”

Oorlog Oekraïne en coronacrisis

Dat komt volgens Arnold doordat er nu twee oorzaken zijn die toen niet speelden. Hij verwijst naar de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. “De coronacrisis liet zien dat de huidige voedselsystemen kwetsbaar zijn. Aanvoerlijnen raakten verstoord. De oorlog in Oekraïne heeft dat effect in hoge mate versterkt. Voedsel en energie zijn veel duurder geworden.” Arnold verwacht dat dit invloed gaat hebben op hoe landen hun voedselsystemen inrichten. “Landen willen strategisch meer autonoom zijn. Dat wil zeggen dat landen hun voedsel en grondstoffen meer regionaal willen produceren. Dat leidt tot een meer circulair voedselsysteem. Er is nu een politiek momentum om dat te realiseren.”

Voedselzekerheid versterken

De Europese Commissie lanceerde 23 maart voorstellen om de voedselzekerheid in de Europese Unie te versterken. Arnold noemt ook Afrika als voorbeeld. “De Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft $ 1 miljard uitgetrokken om de tarweproductie op het continent te stimuleren. Landen in Afrika realiseren zich dat ze erg afhankelijk zijn van de import van graan uit andere werelddelen. Door de oorlog in Oekraïne moeten ze daar nu veel meer voor betalen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur