Skip to content

Hoogleraar gezondheid: ‘Ontwikkel gezond gemaksvoedsel’

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Jaap Seidell. - Foto: ANP premium

Jaap Seidell. - Foto: ANP

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, roept de voedingsindustrie op om gezond en duurzaam gemaksvoedsel te ontwikkelen.

Deze oproep deed hij op donderdag 14 april op de Food Technology beurs, toen hij vertelde over het belang van gezond voedsel. “Het wordt op dit moment niet gestimuleerd om gezond te eten. Meer dan 80% van alle reclames van supermarkten bestaan uit producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Het is goedkoper om ongezonde keuzes te maken.”

Nieuwe technieken

Hij roept daarom ook voedingstechnologen op om aan de slag te gaan met nieuwe technieken om groente en fruit te verwerken in gemaksvoedsel zoals koekjes, diepvriesmaaltijden, pizza’s en snacks. “We eten gewoonweg te weinig groente en fruit. Met het oog op de toekomst, waarin we meer mensen moeten voeden, moet het makkelijk worden gemaakt om dit binnen te krijgen. We krijgen steeds meer last van welvaartsziektes als obesitas, hart- en vaatziektes. Dit gaat onze samenleving steeds meer geld kosten, maar echte druk zit er nog niet achter om gezondere keuzes te maken,” vertelt Seidell.

Onvoldoende voedselvaardigheden

Uit de onderzoeken die hij samen met Wageningen UR uitvoerde, bleek dat mensen onvoldoende voedselvaardigheden hebben om te beoordelen welk voedsel gezond is. “We vinden dat dus al lastig en daarnaast is 57,5% van het eten in de supermarkt ultrabewerkt. De afgelopen jaren is dat alleen maar gegroeid als ontwikkeling van vernieuwende technologieën. We hebben ons eten zo gemaakt dat het veilig, betaalbaar en makkelijk te bereiden is. Een prachtige uitkomst, maar het is op dit moment gewoon niet meer gezond.” Seidell ziet dan ook een ‘gouden toekomst’ voor bedrijven die wel aan de slag gaan met duurzamere en gezondere varianten van deze ultra bewerkte producten.

Duidelijke rol voor overheid

In het licht van het aangenomen Preventie Akkoord waarin de overheid ervoor wil zorgen dat de bevolking gezonder gaat eten ziet Seidell ook nog een duidelijke rol voor de overheid. “Zij moet ervoor zorgen dat duurzaam en gezond eten goedkoper wordt dan ongezonde producten. Daarnaast moet zij ook de voedingsindustrie stimuleren om over oplossingen na te denken.” Als laatste pleit Seidell voor inperken van marketing van ongezonde producten. Ook zegt Seidell dat het opvallend is dat de btw op groente en fruit niet snel omlaag kan door ICT-systemen, maar dat het in vorige kabinetsperiode wel in korte periode verhoogd kon worden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur