Door de suikertaks zijn Britten minder suiker en meer zoetstoffen gaan eten. - Foto: Canva/ArtStudio Images
In dit artikel
Door de suikertaks zijn Britten minder suiker gaan eten. Volgens marktbureau Agritel is de suikerconsumptie in het Verenigd Koninkrijk (VK) met 48.000 ton per jaar gedaald.
Hoger risico op kanker
De suikertaks heeft echter wel een neveneffect, stelt Agritel. Volgens het marktbureau zijn de Britten meer kunstmatige zoetstoffen gaan consumeren, zoals aspartaam en acesulfaam-K. Dat kan nadelig zijn voor gezondheid, haalt Agritel een Frans onderzoek aan. âEen recente studie in Frankrijk onder meer dan 100.000 mensen toonde aan dat het risico op kanker werd verhoogd door overmatige consumptie van zoetstoffen als aspartaam ââen acesulfaam-K. Britse onderzoekers hebben ook ontdekt dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ziekteverwekkende bacteriën in de darm. Zoetstoffen kunnen een suikerverslaving versterken.âSuikertaks in regeerakkoord
De Nederlandse regering heeft in het regeerakkoord de invoering van een suikertaks opgenomen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) verkent de mogelijkheid om in de toekomst een hogere suikertaks te heffen op frisdrank met veel suiker.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst