Foto: Canva
De Consumentenbond onderzocht mager rundergehakt en daaruit bleek dat de vetpercentages veel hoger zijn dan de Warenwet hiervoor hanteert.
De Consumentenbond roept op om de regels hiervoor aan te scherpen. De wettelijke verplichting is dat mager rundvlees minder dan 15% vet moet bevatten, toch blijkt uit het onderzoek dat er meerdere varianten meer dan het wettelijk toegestane percentage bevatten. In het magere gehakt van Hoogvliet zat bijvoorbeeld 19,8% vet.
7% vet
Volgens een Europese richtlijn mag mager gehakt rundvlees maar maximaal 7% vet bevatten. In Nederland wordt door de Warenwet onderscheid gemaakt tussen gehakt vlees en gehakt. Wanneer fabrikanten iets aan het gehakte vlees toevoegen, zoals water of aroma, valt het product onder de definitie van gehakt. Dat mag volgens de diezelfde wet 15% vet bevatten. De Consumentenbond vraagt nu voor aanscherping van deze regels: een maximum vetgehalte van 10% voor mager rundergehakt. De bond stelt ook voor om de Europese richtlijn van 7% aan te houden.
Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: âMager of extra mager rundergehakt dat vetter is dan half-om-half gehakt of gewoon rundergehakt. Of zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs van varken. Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been.â
De bond nam een steekproef van 62 verschillende soorten rundergehakt van 12 verschillende supermarkten. In 2017 constateerde de Consumentenbond ook al dat er te veel vet zat in sommige varianten mager gehakt.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst