Skip to content

Van Russisch gas af heeft nog wat voeten in de aarde

Het kabinet wil helemaal van Russisch gas af, daarvoor is een goede voorraad nodig en moet gasgebruik naar beneden.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het kabinet wil helemaal van Russisch gas af, daarvoor is een goede voorraad nodig en moet gasgebruik naar beneden.

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren ‘lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen’, aldus de bewindsman.

Gasunie ziet geen problemen

Van het totale Nederlandse gasverbruik komt zo’n 15% uit Rusland. Ook aan de de import van kolen en olie uit Rusland komt een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen. Gasunie voorziet geen problemen voor de levering van gas in Nederland nu het kabinet ervoor kiest om nog dit jaar af te stappen van Russisch gas. Belangrijke voorwaarde is wel dat het stopzetten van de import geleidelijk gebeurt en dat er ander gas wordt gevonden om het Russische gas te vervangen.

Samen optrekken met andere landen

Het wordt praktisch heel moeilijk voor Nederland om op eigen houtje af te stappen van Russisch gas. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen wijst erop dat de gasmarkt Europees geregeld is. Ingrijpen zonder samen op te trekken met andere landen zou er alleen maar voor zorgen dat we hier meer kosten maken, zonder dat het veel effect op het verbruik van Russisch gas zal hebben.

Erg ambitieus

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat Nederland aan het einde van dit jaar helemaal onafhankelijk moet zijn van fossiele brandstoffen uit Rusland. Mulder snapt die politieke keuze, maar vindt het wel erg ambitieus. Mulder voegt ook een waarschuwing toe: “We moeten ons wel realiseren dat als er nu gas gekocht wordt dat afkomstig is uit Rusland.” Dan zit er volgens de deskundige straks toch eigenlijk nog steeds Russisch gas in de gasopslagen.

Gasopslagen beter gevuld

Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is. Jetten kan niet uitsluiten dat na dit jaar nog wel Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen stroomt. Om daar een einde aan te maken zijn Europese afspraken nodig. Het gat van Russisch gas moet voor een deel opgevangen worden met extra import van LNG, er zijn nu plannen voor een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor dit vloeibaar aardgas. Medeauteur: Lydia van Rooijen

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau