Foto: Michel Zoeter
In dit artikel
Runderen die veel gras eten, produceren meer eetbare eiwitten in de vorm van melk of vlees, dan dat ze eetbaar eiwit consumeren. Dat blijkt uit onderzoek door het Vlaamse Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
Verhouding
De ILVO-studie brengt naar eigen zeggen voor het eerst in kaart wat de verhouding is tussen enerzijds de plantaardige eiwitten die als veevoeder gebruikt worden en die in principe ook bruikbaar waren in menselijke voeding, en anderzijds de hoeveelheid eetbaar dierlijk eiwit (zoals vlees, eieren en melk) die daar tegenover staat. Runderen die onder andere veel gras eten, zijn netto-producenten van humaan eetbaar eiwit. Voor varkens en legkippen geldt dat ze ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit consumeren als dat ze als varkensvlees en eieren leveren. Vleeskuikens gebruiken wel meer humaan eetbaar eiwit dan ze teruggeven. Dit komt voornamelijk omdat er in hun voer veel granen zitten.Circulaire nevenstromen
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van en samenwerking met de Belgian Feed Association (BFA). BFA maakt zich er sterk voor dat de veevoedersector tegen 2030 de helft van het voer kan laten komen uit circulaire nevenstromen die niet meer geschikt zijn voor menselijke voeding, tegenover 43% nu. Daarnaast wil de sector nog meer eiwitbronnen gebruiken die niet door de mens geconsumeerd worden, zoals bijvoorbeeld afgekeurde erwten, lupine en insectenmeel.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij