Greenpeace-vrijwilligers voeren actie bij veevoerbedrijf ForFarmers. Ze willen dat het bedrijf, dat in Nederland veel verdient aan de handel in soja, zich inzet voor een sterke Europese Bossenwet. - Foto: Marten van Dijl / Greenpeace
In dit artikel
De Nederlandse veehouderij verbruikt veel geïmporteerde soja, waarvoor elders nog steeds veel bos wordt gekapt. Greenpeace protesteerde daar tegen bij veevoerproducent ForFarmers.
In 2021 kwam 6,7 miljoen ton aan sojabonen, sojameel en sojaolie binnen in de Nederlandse havens. Hiervoor is 2,4 miljoen hectare landbouwgrond nodig en daarvoor wordt nog steeds bos gekapt, meldt Greenpeace aan de hand van een rapport van onderzoeksbureau Profundo.
Profijt van Braziliaanse soja
Greenpeace wijst naar de veehouderij als grootste drijfveer achter de ontbossing van deze gebieden. In een onderzoek uit 2020 (ook in opdracht van Greenpeace) bleek dat Nederlandse bedrijven financieel profiteren van de Braziliaanse soja. Met stip op 1 staan supermarkten, daarna volgen slachthuizen en diervoederproducenten.
Demonstratie bij ForFarmers
Omdat veevoerbedrijf ForFarmers een van de grootste inkopers van soja is, demonstreerde Greenpeace bij het bedrijf. Volgens de milieuorganisatie lobbyt de veevoerfabrikant tegen een Europese wet die toeleveringsketens traceerbaarder moet maken.
ForFarmers zegt de doelstelling van Greenpeace te ondersteunen en de zorgen te delen. Het bedrijf werkt met certificaten die ontbossingsvrije soja waarborgen, volgens de veevoerfabrikant.
Nederland grootste importeur van soja
Nederland is de grootste Europese importeur van soja met een aandeel van 16,6%. De meeste soja komt uit Brazilië (60%). Om in Brazilië soja te produceren, is in dat land vier keer de provincie Noord-Holland aan grond nodig. Ongeveer twee derde van de sojaproducten wordt doorgevoerd naar andere Europese landen, zoals Duitsland, België en Denemarken. Van het overige deel wordt 85% gebruikt voor veevoeder. Dat is ongeveer 2,2 miljoen ton, waarvan het overgrote deel sojameel is (2 miljoen ton).
Voor de productie van al dit sojameel is volgens het onderzoeksbureau een landoppervlak nodig dat drie keer zo groot is al de provincie Utrecht (450.000 ha).
âDeze nieuwe cijfers bevestigen de enorme druk die de Europese veevoerimport legt op grondgebruik in Brazilië. Nederland is de poort van Europa voor de import van producten waarvoor natuur wordt verwoest en mensenrechten geschondenâ, zegt Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp