Skip to content

Milcobel haalt kaas terug vanwege listeria

Milcobel haalt uit voorzorg vier partijen kaas(producten) terug.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Milcobel heeft in samenspraak met de Federale Autoriteit voor Voedselveiligheid (FAVV) besloten uit voorzorg vier partijen kaas(producten) terug te halen.

De maatregel volgt nadat eerder een listeriabesmetting werd vastgesteld in de kaasfabriek in Moorslede (B.).

Het gaat onder meer om een partij Brugge Broodjes verkocht vanaf 14 april 2022 door Okay en Makro. Daarnaast roept Milcobel, in samenwerking met een Italiaanse klant, drie partijen van het merk Latteria exportkaas met vervaldatum 27 april 2022 terug.

Terugroepactie

Voor twee andere partijen, geleverd door Milcobel aan andere verwerkings- of distributiebedrijven, wordt een terugroepactie voorbereid door de betrokken afnemers, die de consument hierover zullen informeren.

Milcobel legde onlangs de kaasmakerij in Moorslede stil. Dat gebeurde nadat in een recent gevuld pekelbad de listeriabacterie was vastgesteld. Op dit ogenblik lopen nog een reeks bijkomende analyses van producten die niet in het betrokken pekelbad zijn geweest. In afwachting van deze bijkomende testresultaten, vraagt Milcobel klanten om de komende 72 uur een deel van de producten uit de fabriek van Moorslede niet aan de consument aan te bieden.

Tot nu toe heeft zover bekend geen positief geteste kaas de fabriek in Moorslede verlaten. Ook zijn er nog geen positieve ingangscontroles gemeld vanuit klanten. Milcobel ziet het besluit tot deze terugroepactie dan ook als ultieme voorzorgsmaatregel.

Herkomst bacterie onduidelijk

In de fabriek in Moorslede produceert Milcobel onder meer de eigen kaasmerken Bruggekaas en Nazarethkaas. Hoe de bacterie in een pekelbad terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Normaal gesproken zou de bacterie niet kunnen overleven in het zoute water, gaf CEO Nils van Dam eerder al aan in Vlaamse media. Listeria kan een ernstige voedselinfectie veroorzaken die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen