Biologische akkerbouwer aan het werk met een wiedeg. - Foto: Mark Pasveer
Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid voor het EU-actieplan biologische landbouw gestemd. Dat is goed nieuws voor wie biologisch een warm hart toedraagt.
Tegelijk plaatste het parlement wel een belangrijke kanttekening. Het doel van 25% biologisch landbouwareaal in de EU tegen 2030 wordt niet gesteund. Veel deskundigen uitten eerder al hun twijfels over gesteld percentage of achtten het zelfs een onmogelijk te realiseren doel.
Los van de grote verschillen tussen de biologische sectoren in de Europese lidstaten, blijkt het stimuleren van biologische landbouw door overheidsingrijpen nog niet zo gemakkelijk. Franse biologische melkveehouders, die kampen met afzetproblemen, kunnen daar momenteel over meepraten.
Het risico bestaat dat zonder duidelijk doel de vrijblijvendheid toeneemt
Dat het parlement lidstaten niet wil laten afrekenen op een onhaalbaar doel, is dan ook niet meer dan redelijk. Tegelijk bestaat wel het risico dat zonder duidelijk doel de vrijblijvendheid toeneemt. Het is aan de Europese Commissie hoe hiermee om te gaan. Hoewel mogelijk, staat het overrulen van het parlementsadvies, en vasthouden aan het doel van 25%, niet chique. Maar hoe gaat de Commissie dán lidstaten stimuleren hun biologisch areaal te vergroten?
Economische gevolgen
Dat er op verzoek van het parlement een extra studie komt naar de economische gevolgen van het actieplan, lijkt geen overbodige luxe. Het biologische model is niet in alle lidstaten even gemakkelijk toepasbaar. Niet voor niets loopt Oostenrijk met haar vele bergweiden voorop.
Dat het parlement, los van het doel van 25%, wel met de rest van het actieplan heeft ingestemd, moet de biologische sector ondanks genoemde kanttekeningen positief stemmen. Het is een belangrijke erkenning van de bijdrage die het biologische landbouwmodel aan een betere en duurzamere wereld kan leveren.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij