Foto: Duo Foto
De Nederlandse kaas staat internationaal hoog aangeschreven. Er zijn veel verschillende soorten kaas die niet alleen verschillen in leeftijd en samenstelling, maar ook in productiewijze.
Het doel is om over vijf jaar op grote schaal koeloze kaas te makenSommige ondernemers zien het produceren van plantaardige vegan kaas als de oplossing voor deze problemen. De oprichters van het bedrijf Those Vegan Cowboys vinden die kaas niet te eten. Daarom willen zij de koe vervangen door een bioreactor. Het doel is om over vijf jaar op grote schaal koeloze kaas te maken op basis van precisiefermentatie van gras en koemelkeiwitten. In hun laboratorium bouwen zij via genetische modificatie de DNA-code van koemelkeiwit in bepaalde schimmels. Daardoor kunnen deze schimmels caseïne maken voor de productie van harde kazen.
Genetische modifcatie
Voor mensen die daarbij denken aan genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja, benadrukt het bedrijf dat niet de caseïne zelf genetisch gemodificeerd is maar alleen de schimmels die het juiste signaal geven om de productie in gang te zetten. In theorie zou iedere boer straks een bioreactor kunnen aanschaffen maar dat is niet de bedoeling omdat de investering te groot zal zijn. Het bedrijf wil graag met de boeren samenwerken en ze âmeenemenâ in het verhaal.Het gaat om de vraag of er ergens in het gehele proces genetische modificatie is gebruiktIk denk dat de huidige EU-regelgeving een groot probleem zal vormen voor de hoogtechnologische productie van koeloze kaas. Het doet er voor de EU namelijk niet toe dat caseïne niet zelf genetisch is gemodificeerd, het gaat om de vraag of er ergens in het gehele proces genetische modificatie is gebruikt. Ook de verlaging van veehouders tot alleen maar leveranciers van gras is een gemiste kans voor een alternatief verdienmodel voor die boeren die zonder koeien kaas zouden willen maken.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp