Skip to content

Agrifirm: niet te snel ingrijpen in dierlijke productieketen vanwege oorlog

Agrifirm vindt dat overheden in de huidige oorlogssituatie niet te snel moeten willen sturen op minder dierlijke productie.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Verladen van gemalen soja voor veevoer. - Foto: Twan Wiermans premium

Verladen van gemalen soja voor veevoer. - Foto: Twan Wiermans

Agrifirm vindt dat overheden in de huidige oorlogssituatie niet te snel moeten willen sturen op minder dierlijke productie.

Volgens het veevoerbedrijf is het verstoren van de lange en internationale keten vragen om problemen voor meerdere jaren. Een verstoorde keten is immers niet zomaar weer hersteld. “Ga niet ingrijpen in de dierlijke productieketen vanuit het idee dat we daarmee granen vrijspelen voor de consument. Dat is waar, en misschien op de lange termijn belangrijk, maar de schade door de effecten dieper in de keten is enorm, en zal nog jaren voelbaar en zichtbaar zijn”, is de boodschap van Agrifirm aan de overheden.

Nederlands graan vangt tekorten niet op

Die visie deelt ook LTO. Het Nederlandse wisselvallige en vochtige klimaat is ongeschikt om met eigen teelt de tekorten op de graanmarkt op te vangen. De tarwe die Nederland verbouwt is meestal niet geschikt voor broodmeel. “Een vermindering van 8% van granen in veevoer lost Oekraïne-tekorten dus niet op”, aldus LTO.

De wereldwijde voedselproductie blijft redelijk in de benen, de verstoringen op de markten zijn voor een korte termijn. Zo beziet Agrifirm de gevolgen van de huidige oorlogssituatie in Oekraïne. Handelsstromen van bijvoorbeeld gas uit Rusland en Belarus verschuiven, wat wereldwijd de marktverstorende effecten van de oorlog nivelleert. Desalniettemin ziet de veevoerfabrikant dat de primaire producenten in de voedselketen zwaar worden geraakt door de huidige ontwikkelingen.

Nederlandse rol scherper in beeld

Wat de BO-akkerbouw betreft, moet Nederland scherper in beeld brengen wat de eigen rol is binnen de voedselvoorziening van de EU. Nederland moet niet de illusie of de ambitie hebben om de wereld te voeden, zo realistisch is LTO wel in hun position paper over het onderwerp. Maar de boerenbelangenclub vindt dat Nederland toch zijn steentje moet bijdragen. De kennis, expertise en innovatie waar het om gaat bij de duurzame productie van veilig en gezond voedsel, sierteelt, groen en uitgangsmaterialen heeft wereldwijd impact, en bestaat bij de gratie van een sterke primaire sector, vindt LTO.

Minder dierlijke productie

Agrifirm verwacht dat er een nieuwe balans zal ontstaan naar aanleiding van de oorlogssituatie, waarbij de dierlijke productie lager zal uitpakken. Hoe laag, dat is afhankelijk van de grondstofprijzen, de beschikbaarheid van alternatieven voor bepaalde grondstoffen, de opbrengst en de prijs die boeren en telers krijgen. De productie op primaire bedrijven is zowel bij veehouders als bij akkerbouwers voor een groot deel afhankelijk van de beschikbaarheid en prijs van meststoffen.

Dinsdagavond praten beleidsmakers, wetenschappers, agrarische organisaties en internationale organisaties de Tweede Kamer bij over de mondiale voedselzekerheid in tijden van oorlog.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur