Foto: Canva
Duitse bedrijven maakten vorig jaar 17% meer vleesvervangers.
De totale productie steeg daarmee naar 97.900 ton. De omzet klom met 22,2% naar € 458,2 miljoen, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Destatis. Duitsland telt inmiddels 44 bedrijven die vleesvervangers produceren, aldus Destatis. In het afgelopen jaar zijn er tien nieuwkomers bijgekomen in deze markt. Hoewel de markt snel groeit, blijft de omvang nog beperkt; de waarde van het geproduceerde vlees in Duitsland ligt met € 35,6 miljard bijna 80 keer zo hoog.
In tegenstelling tot de groei bij vleesvervangers daalt de omzet van vlees in Duitsland al twee jaar op rij, aldus de rekenmeesters van Destatis. In 2019 bereikte de Duitse verkoopwaarde van vlees zijn piek op € 40,1 miljard.
Dalende vleesconsumptie
De teruggang op de vleesmarkt hangt samen met een dalende vleesconsumptie in Duitsland. In 2021 zakte de consumptie per hoofd van de bevolking naar 55 kilo, blijkt uit cijfers van het agentschap voor landbouw en voeding BLE. Tien jaar geleden werd nog 62,8 kilo per persoon gegeten. Volgens BLE ligt de vleesconsumptie in Duitsland op het laagste niveau sinds 1989.