Skip to content

ProFri: traceerbaarheid snack-ingrediënten is in orde

ProFi: Snackfabrikanten weten precies waar hun vlees vandaan komt. Bovendien melden ze het gebruik van separatorvlees op hun verpakkingen.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Separatorvlees wordt in diverse snacks verwerkt, zoals de frikandel. - Foto: Canva/Corinne Poleij premium

Separatorvlees wordt in diverse snacks verwerkt, zoals de frikandel. - Foto: Canva/Corinne Poleij

Met de traceerbaarheid van separatorvlees is niets mis. Snackfabrikanten weten namelijk precies waar hun vlees vandaan komt. Bovendien melden ze het gebruik van separatorvlees op hun verpakkingen.

Zo reageert Frans van Rooij, directeur van ProFri, op de rechtszaak die de activistische voedselveiligheidsorganisatie Foodwatch voorbereid tegen de staat. ProFri is de organisatie van professionele frituurders.

Foodwatch stelt dat uit eigen onderzoek blijkt dat de traceerbaarheid van separatorvlees onvoldoende is en dat de overheid daarmee EU-voorschriften overtreedt. Separatorvlees is vlees dat van botten van geslachte dieren wordt gehaald. Het wordt in diverse voedingsproducten verwerkt, zoals de frikandel.

Systeem van audits

De grote snackmakers hanteren een systeem van audits en werken met gecertificeerde toeleveranciers, zodat de herkomst duidelijk is. “Voor zover wij weten, hebben de toonaangevende snackmakers hun productiecyclus goed op orde en weten ze precies waar het vlees vandaan komt”, zegt Van Rooij.

Wel vindt Van Rooij dat ook de eindverkopers, zoals cafetariahouders, in zijn algemeenheid meer kennis paraat zouden moeten hebben over de ingrediënten van de producten die ze verkopen. “Frikandellen en andere snacks in de vitrine zijn niet voorzien van etiketten. Als een gast vraagt wat de voornaamste ingrediënten zijn, zou je dat als ondernemer natuurlijk moeten kunnen vertellen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur