Onderzoek altijd noodzakelijk in hoeverre nieuwe voedingsmiddelen – novel foods – veilig voor gebruik zijn. - Foto: Canva, Getty Images
In dit artikel
Meer en meer bedrijven werken mee aan de voedseltransitie.
Duurzamere producten, diervrije producten, producten van bijstromen en compleet nieuwe producten. Innovatieve ideeën in overvloed. En dat is in tijden van geopolitieke onzekerheden en grondstof schaarstes een mooie ontwikkeling.
Uiteraard moet goed onderzocht worden in hoeverre nieuwe voedingsmiddelen â novel foods â veilig voor gebruik zijn. Daarvoor hebben we EU-verordening 2015/2283, waarin staat beschreven hoe deze nieuwe voedingsmiddelen toegelaten kunnen worden. De aanvrager dient een dossier in bij de Europese Commissie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) doet de wetenschappelijke beoordeling. Uiteindelijk is de toelating aan de Europese Commissie.
Toelatingsprocedure nieuwe voedingsmiddelen
Voor een bedrijf betekent het opstellen en indienen van zoân dossier een forse investering. Zowel in onderzoek als in tijd, want een toelatingsprocedure kost al snel enkele jaren. En als je dan eenmaal bent toegelaten, mag iedereen met jouw kennis en vinding âgratisâ aan de slag. De EU snapt dat dit innovaties niet echt stimuleert. Om dit op te lossen mag je ook een dossier indienen met bescherming van gegevens die essentieel zijn voor de veiligheidsbeoordeling. Als het dossier dan wordt goedgekeurd, zijn je gegevens vijf jaar lang beschermd en kunnen concurrenten dus geen gebruik maken van de veiligheidsstudies die je hebt uitgevoerd voor je dossier.
Voedseltransitie
Veel bedrijven weten echter niet dat je een dossier met dataprotectie niet zomaar kan gebruiken. Doe je dat wel, dan zijn je producten niet legaal op de markt. Het bedrijf dat een goedgekeurd dossier heeft, kan wel via de Europese Commissie licenties aan andere bedrijven uitgeven. Hiermee mogen dan wel soortgelijke producten op de markt worden gebracht. Het grote voordeel van dit licentiesysteem is dat er op die manier door meerdere partijen aan nieuwe, veilige hoogkwalitatieve producten gewerkt kan worden. Want dat is de basis voor bedrijven met nieuwe voedselproducten om vertrouwen bij klanten en consumenten te kweken. Want dat vertrouwen is noodzakelijk om nieuwe producten een kans te geven en de markt te laten groeien. Dat komt de voedseltransitie ten goede.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp