Peter Bakker. - Foto: ANP
In dit artikel
De focus op duurzaamheid moet op de agenda blijven, ook met alle crises in de wereld die nu gaande zijn. Dat is de boodschap van Peter Bakker, CEO van World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) op F&A Next op woensdagmiddag 18 mei.
De kern van het verhaal: er wordt geprofiteerd van het veroorzaken van problemen voor mensen en de wereld. Dat moet veranderen in: we moeten profiteren van het oplossen van problemen voor mensen en de wereld. Bakker: âHoewel er heel veel uitdagingen zijn in de huidige tijd, denk aan de oorlog in Oekraïne en inflatie, moeten we niet vergeten wat de échte uitdagingen zijn. De klimaatcrisis, sociale verdeeldheid en ongelijkheid en het verlies van natuur en biodiversiteit.â
Bakker vindt dan ook dat alle bedrijven, klein of groot, zich bezig moeten houden met deze themaâs en een goed en doordacht toekomstplan moeten maken. âDe voedingsindustrie is een van de sectoren met de grootste uitdagingen. Die moet staan voor minder uitstoot van broeikasgassen, maar kan ook het verschil maken in biodiversiteit.â
Economie loopt grote risicoâs
Hij ziet in zijn gesprekken met grote bedrijven dat zij zich blijven inzetten voor een duurzame wereld, maar dat dit veel verder kan gaan. âJouw bedrijf kan net-zero zijn, maar als jij ingrediënten inkoop die dat niet zijn, gaat de wereld nog steeds richting een levende hell.â
Bakker vertelt over de grote risicoâs die op dit moment gaande zijn en worden verergerd. Naast de planeet, loopt op de economie een groot risico volgens de CEO. âHet systeem waarmee we nu voedsel maken is gebouwd op risicoâs. Het vertrouwen in grote bedrijven is op een enorm laag niveau, er komen steeds meer partijen in actie en slepen dit soort bedrijven voor de rechter.â Hij zegt dan ook dat juist in deze omstandigheden kansen ontstaan.
Inspringen op transities
Start-ups kunnen inspringen op de belangrijke transities die de WBCSD heeft opgesteld per sector. Met name door nieuwe technologiën te blijven ontwikkelen en bij innovatie de sociale en milieu doelen in acht te houden.
Als laatste richt hij zich richting de investeerders. Zij maken volgens hem het verschil in de transitie naar duurzaamheid. âDe kapitalistische aanpak moet anders, er moet een vorm van duurzaam kapitalisme ontstaan: investeerders en consumenten moeten eisen tellen aan de lange termijn plannen van voedingsbedrijven en moeten verantwoordelijkheid eisen van de producten.â Ook de overheid moet verantwoordelijkheid nemen en zich niet te veel laten afleiden door de crises die nu gaande zijn. Er moet een sterke stem komen vanuit de overheid die eisen stelt aan duurzaamheid en de rapportage daarvan.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst