Veldbonenteelt. Foto: Mark Pasveer
In dit artikel
Het Nederlandse bedrijf Meatless wordt geheel overgenomen door Beneo, een dochterbedrijf van het Duitse Südzucker.
Beneo
Beneo levert plantaardige functionele ingrediënten voor food, feed en pharma, onder andere uit suikerbieten, cichorei, rijst en tarwe. Het bedrijf heeft vijf (en met de overname van Meatless zes) productielocaties in België, Duitsland, Italië en Chili (en nu ook Nederland). Op een locatie in België wordt tarwe-eiwit getextureerd bedoeld voor vleesvervangers. Vorige maand werd bekend dat Beneo â¬Â 50 miljoen investeert in een nieuwe fabriek in Duitsland voor de verwerking van veldbonen.Huidig management van Meatless blijft
Meatless werd in 2005 opgericht door Jos Hugense, die daarvoor een vleesverwerkingsbedrijf had. Meatless ontwikkelde zelf een productieproces voor het textureren van grondstoffen. De texturaten zijn wit van kleur en smaken neutraal en kunnen diepgevroren of gedroogd worden gebruikt in vlees- en visvervangers. Het huidige management van Meatless blijft na de overname in functie. Jos Hugense, CEO van Meatless: âIn 2021 werd een omzetgroei van meer dan 50% geboekt en ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50%. De overname door een sterke en ervaren partner als BENEO maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien en haar toonaangevende positie in de markt van getextureerde plantaardige producten te versterkenâ.Veldbonenketen
Meatless hield zich onder andere bezig, samen met CZAV, MFH Pulses en ZLTO, met het opzetten van een regionale veldbonenketen. Desondanks kwam het grootste deel van de veldbonen die Meatless verwerkte uit Duitsland. In de nieuw te bouwen fabriek van Beneo in Duitsland is het doel om zo veel mogelijk Duitse veldbonen te verwerken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij