Foto: ANP
In dit artikel
Het Internationaal MVO-convenant voor de Voedingsmiddelensector start met een eigen Local Expert Network voor mensenrechten. Daar kunnen voedingsbedrijven informatie krijgen hoe ze kunnen voldoen aan de eisen van Human Rights Due Diligence (HRDD). De HRDD geeft richtlijnen hoe een bedrijf goed voor zijn werknemers hoort te zorgen.
In het Internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen werken brancheverenigingen, vakbonden, ngoâs en de overheid samen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen in de voedingssector.
Meer zicht op internationale ketens
In het Local Expert Network worden mensen over de hele wereld opgeleid die lokaal gaan beoordelen in hoeverre een bedrijf risicoâs loopt dat mensenrechten in de agrofoodsector onvoldoende worden nageleefd. Volgens MVO krijgen bedrijven zo meer zicht op hun internationale ketens.
Het programma gaat 80 tot 90 risicobeoordelingsexperts opleiden uit landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika van waaruit Nederlandse bedrijven veel importeren. De gegevens die zij verzamelen over de meest voorkomende risicoâs worden opgenomen in een database. Deze database is toegankelijk voor alle partijen die zijn aangesloten bij het convenant.
Misstanden
Volgens Eva Smulders van de vakbond CNV Internationaal vinden er nog steeds veel misstanden plaats op het gebied van mensenrechten in de voedingsmiddelensector. âDoor lokale professionals te trainen vergroten we het bewustzijn over mensenrechten En we kunnen misstanden sneller en gemakkelijker aanpakken.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij