SRA noemt 2020 een rampjaar voor de horeca, waarna 2021 een hersteljaar werd. Foto: Canva
De horecabedrijven hebben in 2021 financieel veel beter gedraaid dan in 2020, vooral vanwege de coronasteun van de overheid.
Maar de omzet en brutomarge in de branche zitten nog niet op het niveau van 2019, vóór de coronacrisis. En de verschillen tussen de ondernemingen zijn erg groot, meldt accountantskantoor SRA in het rapport âBranches in Zichtâ dat de financiële gang van zaken in acht bedrijfstakken beschrijft.
Corona-steunpakketten waren in 2021 veel beter dan een jaar eerder en dat vertekent het beeld
De horeca liet van alle acht branches vorig jaar de sterkste winststijging zien (+211%), stelt SRA vast. âDe corona-steunpakketten waren in 2021 veel beter dan een jaar eerder en dat vertekent het beeld. Bovendien zit de horeca wat betreft omzet nog lang niet op het niveau van voor de crisis en zijn de onderlinge verschillen groot. Maar na de dieprode cijfers van 2020 is het niettemin goed te zien dat de horeca zich enigszins herpakt.â
Winsten in horeca stegen spectaculair
SRA noemt 2020 een rampjaar voor de horeca, waarna 2021 een hersteljaar werd. De omzet groeide vorig jaar met ruim 11% ten opzichte van 2020. Bijna 84% van de horecabedrijven had een gelijke of hogere omzet. Bij 13% steeg de omzet zelfs met meer dan 50%. De brutomarge steeg in de horeca met ruim 16% ten opzichte van 2021. Die was dat jaar gedaald met ruim 22% ten opzichte van 2019. De winsten in de horeca stegen spectaculair, met 211% ten opzichte van 2021. Maar de onderlinge verschillen zijn groot, constateert SRA. âSlechts 54% zag de winst gelijk blijven of toenemen. Ruim 46% van de horecaondernemers moest het dus doen met een winstdaling. Voor ruim 30% van de bedrijven ging het zelfs om een daling van 50% of meer.â
Nog niet op niveau van vóór corona
SRA maakt in het rapport nog meer nuanceringen over de mate van herstel in 2021. âHet gaat hier om een vergelijking met het extreem slechte jaar 2020, toen de winst van de horeca kelderde met maar liefst 21,5%. Daarnaast waren de coronasteunpakketten van de overheid in 2021 van een betere kwaliteit dan in het eerste coronajaar.â
Maar de horeca zit nog niet op het niveau van vóór corona. Volgens SRA boekte de horeca in 2021 ruim 13% minder omzet dan in 2019. Ook de brutomarge lag in 2021 nog ruim 13% onder het niveau van vóór corona. De horeca maakte wel 46% meer winst dan in 2019, maar dat kwam vooral doordat ondernemers afzagen van salaris of privégeld in de onderneming stopten.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst