De hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in voedingsrichtlijnen kan verlaagd worden, ten gunste van plantaardig voedsel. - Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
Internationaal onderzoek toont aan dat in de voedingsrichtlijn de nadruk nog te veel ligt op de gezondheidsaspecten voor de consument. Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research (WUR), Zürich, Cornell en Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) deden onderzoek naar de voedingsrichtlijnen met het oog op de duurzame voornemens van Europese landen.
Impact voeding op milieu
De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in deze richtlijnen aanzienlijk verlaagd kan worden, ten gunste van plantaardig voedsel. Voor het onderzoek wordt gekeken naar de voedingsrichtlijnen wanneer kringlooplandbouw zou worden toegepast, om de milieu-impact van voeding te verkleinen. Cardinaals: âOmdat ons voedingspatroon een groot aandeel van onze totale impact op land- en watergebruik en broeikasgas emissies bepaalt, keken wij in de onderzoek naar de vergelijking tussen een dieet dat je zou krijgen als je de voedingsrichtlijnen zou volgen en wanneer je de principes van kringlooplandbouw aanhoudt. Deze vorm van landbouw is toch iets waar in Nederland met interesse naar wordt gekeken.âCirculair voeren
In deze vorm van landbouw betekent ook dat vee enkel gevoerd zal worden met productie die niet geschikt zijn voor humane consumptie: reststromen, bijproducten en gras. Het voeren van de dieren met reststromen heeft wel gevolgen voor de productie. Het betekent volgens de onderzoekers dat er minder dierlijke producten beschikbaar zullen zijn, en dat het voedingspatroon een aanpassing vereist voor een duurzaam dieet.Kringloop-dieet
Uit het onderzoek blijk dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 12 tot 24% verminderd kan worden, mochten we werkelijk allemaal een âkringloop-dieetâ gaan volgen. Dit dieet betekent vooral minder vlees en meer plantaardig, maar niet veganistisch: koeien krijgen juist een grotere rol omdat ze zowel vlees als melk kunnen produceren. Cardinaals: âHet resultaat van belang als we in Nederland meer richting kringlooplandbouw willen gaan: dan moeten we ons namelijk goed realiseren dat we ook anders moeten gaan consumeren. En daar zouden de voedingsrichtlijnen dan weer op moeten worden aangepast.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij