De belangrijkste reden om vlees te eten is de smaak: men vindt vlees lekker en het wordt geassocieerd met genieten. Foto: Canva
Het grootste deel van de Belgen eet vlees, maar het aantal maaltijden dat ze vlees eten wordt minder.
Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureaus GfK en iVox, die onderzoek deden in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). 96% van de Belgen eet vlees. De belangrijkste reden om vlees te eten is de smaak: men vindt vlees lekker en het wordt geassocieerd met genieten. Ook zien Belgen vlees als een essentiële bron van nutriënten. De derde reden om vlees te eten is dat het een gewoonte is. 68% geeft aan dat dit de reden is om vlees te eten. Het kopen, bereiden en bedenken van recepten kost weinig moeite.
Andere eiwitbron kiezen
Belgen verminderen wel het aantal maaltijden waarin ze vlees eten. Er wordt steeds vaker gekozen voor een andere eiwitbron, waardoor het vleesverbruik op de lange termijn minder wordt (1 à 2% per jaar). Negen op de tien geeft aan niet negatief tegenover vlees te staan. De grootste drijfveer om meer verschillende eiwitbronnen te eten is het doorbreken van de vaste routine. 9% vindt dat vlees niet past in een gezond voedingspatroon. Voor 29% is zorgen over het milieu en klimaat een argument om vaker te variëren.
Voorkeur ligt bij vlees uit België
17% zegt bijna dagelijks vlees te eten. Deze groep is kleiner geworden. In 2014 was dit nog 24%. 8% eet niet wekelijks vlees, 4% eet nooit vlees. Driekwart van de Belgen eet regelmatig vlees en wisselt dit af met vis en vegetarisch. Iets meer dan de helft van de Belgen geeft aan dat het land van herkomst invloed heeft op hun aankoopkeuze van vers vlees. 95% geeft aan een voorkeur te hebben voor vlees uit België.
Coronacrisis
Tussen 2014 en 2018 daalde het thuisverbruik van vlees en gevogelte jaarlijks met 3%, in 2018 met 2% en in 2019 met 1%. Daar stond wel een toenemend verbruik buitenshuis tegenover. Tijdens de coronacrisis steeg het verbruik thuis. In 2021 was er een thuisverbruik van 28,4 kilo per capita. Dat is 9% meer dan in 2019 voor de coronacrisis.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij