Sjoukje Heimovaara wordt per 1 juli 2022 de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van WUR. “Als het stormt moet je geen muur bouwen maar een windmolen.” - Foto: WUR
Onderzoek wijst uit dat sectoren die tijdelijk onder druk staan daar sterker van worden. Ook in het verleden is dat gebleken, volgens Sjoukje Heimovaara, de nieuwe bestuursvoorzitter van Wageningen UR. âAls het stormt moet je geen muur bouwen maar een windmolen.â
Vruchtbare rivierdelta
Niet alleen ondernemerszin heeft de agrifoodsector groot gemaakt. Nederland heeft als voordeel dat het is gelegen in een vruchtbare rivierdelta. Er is een goede logistiek aanwezig. Het onderzoek en onderwijs zijn van topklasse. Daarnaast ligt Nederland midden in een welvarende afzetmarkt van 244 miljoen consumenten binnen een afstand van 1.000 kilometer. En Heimovaara noemt de overheid âbetrouwbaarâ, al denken de demonstrerende boeren in Stroe daar waarschijnlijk anders over. De agrifoodsector is een belangrijke steunpilaar onder de Nederlandse economie. Heimovaara: âIn een analyse uit 2006 bleek dat van de 100 Nederlandse productgroepen met het grootste aandeel op de wereldexportmarkt, maar liefst 51 afkomstig zijn uit het agrifoodcluster.â Hoe komt het dat Nederland zo succesvol is in agrifood? Om dat te duiden haalt de WUR-bestuursvoorzitter Michael Porter aan, een professor aan de Amerikaanse Harvard Business School. Porter ontwikkelde een model om het winstpotentieel van een onderneming of bedrijfssector te bepalen. Heimovaara citeert Porter: âHet concurrentievermogen van een land hangt af van het vermogen van zijn industrie om te innoveren en zich te verbeteren. Bedrijven worden beter ten opzichte van hun beste concurrenten door druk en uitdaging. Zij hebben baat bij sterke binnenlandse rivalen, assertieve leveranciers en veeleisende klanten.âNederlandse agrarische sector heeft per kilo product de minste impact op het milieuDat is bij de Nederlandse agrifoodsector het geval, stelt Heimovaara. âNederland is de tweede exporteur van landbouwproducten, na de Verenigde Staten. Het is niet voor niks dat vijftien van de twintig grootste agrifoodbedrijven in de wereld een onderzoeksafdeling hebben in Nederland. Sinds 1995 is de Nederlandse agrisector erin geslaagd om flinke productiegroei gepaard te laten gaan met een verlaging van de milieudruk. De Nederlandse agrarische sector heeft per kilo product de minste impact op het milieu. We kunnen deze uitdagingen aan.â Opnieuw haalt Heimovaara de Amerikaanse professor Porter aan. âOnze gegevens suggereren dat het milieu niet hoeft te worden opgeofferd op de weg naar economische vooruitgang. Integendeel, de landen met de meest strenge milieuregels lijken het meest concurrerend en economisch het meest succesvol te zijn.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst