Skip to content

NBOV: driekwart bakkers bezorgd over voortbestaan door hoge energiekosten

Meer dan de helft van de ambachtelijke bakkers wil investeren in verduurzaming, maar ondernemers lopen daarbij tegen problemen aan.

Veel warme bakkers gebruiken een gasgestookte oven. Overstappen naar elektrisch gaat vaak niet zomaar. - Foto: Canva premium

Veel warme bakkers gebruiken een gasgestookte oven. Overstappen naar elektrisch gaat vaak niet zomaar. - Foto: Canva

Meer dan de helft van de ambachtelijke bakkers wil investeren in verduurzaming, maar ondernemers lopen daarbij tegen problemen aan.

Driekwart van de ambachtelijke bakkers in Nederland maakt zich zorgen over het voortbestaan van de bakkerij. Dat komt door de sterk gestegen energieprijzen. Ongeveer 90% van de bakkers gebruikt een gasgestookte oven, blijkt uit een peiling van branchevereniging NBOV. Nederland telt ruim 3.000 warme bakkers.

Verduurzaming

De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) hield een peiling onder de leden, waar 25% aan meedeed. Volgens NBOV-voorzitter Arend Kisteman wil meer dan de helft van de ambachtelijke bakkers investeren in verduurzaming. “Maar ze lopen tegen een aantal problemen aan. Een gasgestookte oven schrijf je in 20 jaar af. Als een bakker daar net in heeft geïnvesteerd, betekent het een kapitaalsvernietiging als de oven wordt vervangen door een elektrische.”

Maar ook een investering in een elektrische oven kan niet zomaar, zegt Kisteman. “Bakkers moeten vaak lang wachten op een aansluiting op krachtstroom, en in sommige delen van Nederland is een nieuwe aansluiting niet eens mogelijk. En minder gas verbruiken is lastig. Je kunt geen brood bakken op een lagere temperatuur.”

De NBOV overlegt donderdag met de overheid over de problemen in de bakkerijsector. Kisteman: “Drie op de vier bakkers maakt zich zorgen over de toekomst. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Dat overleg doen we samen met andere ondernemersorganisaties, die tegen dezelfde problemen aanlopen. De overheid kan wel roepen dat bedrijven van het gas af moeten, maar dat is niet zo eenvoudig gedaan.”

Loonkosten

De NBOV pleit voor het verkleinen van de wig tussen bruto- en nettoloon om de gestegen energieprijzen te compenseren. Volgens Kisteman gaat een te groot deel van het brutoloon naar de overheid. “Gemiddeld bestaat 35% tot 40% van alle kosten van een ambachtelijke bakker uit loonkosten. De lonen hebben veel invloed op de rentabiliteit van een bakkerij. Een loonsverhoging van 3% drukt zwaarder op de rentabiliteit dan 10% stijging van de energiekosten of een 30% hogere tarweprijs. Daarom pleiten wij ervoor dat de overheid arbeid minder zwaar belast.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur