Skip to content

Start-ups in voeding krijgen hulp bij opzetten fabriek

Zes deelnemers aan de zogeheten Circular Factory krijgen hulp bij het opzetten van een fabriek voor hun circulaire producten.

Updated on:
Business
Nieuws
Bakkersgrondstof verwerkt onverkocht brood tot broodmeel en bakt daar desembrood van voor de horeca. - Foto: Koos Groenewold premium

Bakkersgrondstof verwerkt onverkocht brood tot broodmeel. - Foto: Koos Groenewold

Zes deelnemers aan de zogeheten Circular Factory krijgen hulp bij het opzetten van een fabriek voor hun circulaire producten. Drie van die zes deelnemers zijn werkzaam in de voedingssector.

Circulair Factory is een initiatief van innovatiebureau Tekkoo en BlueCity in Rotterdam, een onderkomen voor duurzame start-ups. Het initiatief is gestart omdat veel beginnende bedrijven vastlopen op het moment dat ze een eerste fabriek willen bouwen. Circular Factory helpt start-ups om een scale-up te worden, waarbij het prototype uit het laboratorium wordt opgeschaald naar productie in een echte fabriek.

Bakkersgrondstof, MaGie Creations en Nature’s Principles

De deelnemers uit de voedingssector zijn Bakkersgrondstof, MaGie Creations en Nature’s Principles. Bakkersgrondstof verwerkt onverkocht brood tot nieuw broodmeel. MaGie Creations verwerkt bierbostel uit de bierbrouwerijen tot een ingrediënt voor voedingsmiddelen. Bierbostel wordt nu nog gebruikt als veevoer.

Nature’s Principles heeft een nieuw proces ontwikkeld voor de productie van melkzuur uit een reststroom van de verwerking van suikerbieten. Melkzuur wordt onder andere gebruikt voor de conservering van voedingsmiddelen en het is een bestanddeel in reinigingsmiddelen.

De andere drie deelnemers zijn Biophilica, BlueBlocks en Fairm. Biophilica maakt leer uit groenafval. Het leer is composteerbaar en recyclebaar. BlueBlocks produceert bouwmaterialen uit zeewier. Fairm maakt isolatiemateriaal voor de bouw door lignocellulose te fermenteren.

Begeleiding

Het programma Circulair Factory helpt de zes bedrijven om een fabriek te bouwen. De begeleiding duurt een jaar en wordt gegeven door BlueCity, Tekkoo, Renewi, Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam, gemeente Rotterdam en Invest-NL.

BlueCity en Tekkoo kregen meer dan 25 aanmeldingen voor de Circular Factory. In mei 2023 moeten de plannen voor de fabrieken van de zes deelnemers klaar zijn. Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Dan moet de economie zo veel mogelijk draaien op duurzame en hernieuwbare grondstoffen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur