Skip to content

Overheid stelt nieuwe doelen voor gezond voedsel

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe doelen opgesteld voor ongezonde ingrediënten in voedingsmiddelen.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie op het Binnenhof. - Foto: ANP premium

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie op het Binnenhof. - Foto: ANP

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe doelen opgesteld voor ongezonde ingrediënten in voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen worden beoordeeld op basis van gehaltes aan vet, suiker, vet en vezels. In 2030 moet minimaal de helft van de voedingsmiddelen de hoogste gezondheidsscore halen. Maximaal 10% van de voedingsmiddelen mag dan nog in de ongezonde categorie vallen.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid gaf dinsdag 28 juni de aftrap voor de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV), dat loopt tot en met 2030. Volgens Van Ooijen is het hard nodig dat mensen gezonder gaan eten. “Overgewicht en obesitas zijn ernstige gezondheidsproblemen. Bijna 13.000 sterfgevallen hebben een relatie met ongezonde voeding. Ongeveer € 6 miljard aan zorgkosten is gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. De schijf van vijf van het Voedingscentrum geeft goed aan hoe mensen gezond en gevarieerd kunnen eten. Maar mensen blijven eten buiten de schijf van vijf en krijgen zo te veel zout, suiker en verzadigd vet binnen en te weinig vezels.”

Samenstelling bewerkte voedingsmiddelen verbeteren

Het NAVP is bedoeld om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren. Het actieplan draait op de Levensmiddelendatabank, met gegevens van de voedingswaarde en ingrediënten van 145.000 levensmiddelen. Die worden beoordeeld op basis van gehaltes aan vet, suiker, zout en vezels. Voor ieder ingrediënt krijgt een voedingsmiddel, als het erin zit, een waardering laag, midden of hoog. Zout, suiker en vet moeten laag scoren en vezels hoog. De levensmiddelen zijn verdeeld in productgroepen, zoals brood/ontbijtgranen, melkproducten, vleesvervangers en soepen. In 2030 moet van iedere productgroep minimaal de helft van de levensmiddelen de beste score halen en maximaal 10% de slechtste. Het rijksinstituut RIVM voert een evaluatie uit in 2024, 2027 en 2030. Er staan geen sancties op het niet halen van de doelen. De overheid wil door gesprekken, voorlichting en informatie-uitwisseling fabrikanten zo ver te krijgen de samenstelling van hun producten gezonder te maken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur