Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie op het Binnenhof. - Foto: ANP
Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe doelen opgesteld voor ongezonde ingrediënten in voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen worden beoordeeld op basis van gehaltes aan vet, suiker, vet en vezels. In 2030 moet minimaal de helft van de voedingsmiddelen de hoogste gezondheidsscore halen. Maximaal 10% van de voedingsmiddelen mag dan nog in de ongezonde categorie vallen.
Samenstelling bewerkte voedingsmiddelen verbeteren
Het NAVP is bedoeld om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren. Het actieplan draait op de Levensmiddelendatabank, met gegevens van de voedingswaarde en ingrediënten van 145.000 levensmiddelen. Die worden beoordeeld op basis van gehaltes aan vet, suiker, zout en vezels. Voor ieder ingrediënt krijgt een voedingsmiddel, als het erin zit, een waardering laag, midden of hoog. Zout, suiker en vet moeten laag scoren en vezels hoog. De levensmiddelen zijn verdeeld in productgroepen, zoals brood/ontbijtgranen, melkproducten, vleesvervangers en soepen. In 2030 moet van iedere productgroep minimaal de helft van de levensmiddelen de beste score halen en maximaal 10% de slechtste. Het rijksinstituut RIVM voert een evaluatie uit in 2024, 2027 en 2030. Er staan geen sancties op het niet halen van de doelen. De overheid wil door gesprekken, voorlichting en informatie-uitwisseling fabrikanten zo ver te krijgen de samenstelling van hun producten gezonder te maken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij