Skip to content

IRI verwacht lichte daling supermarktomzet 2022

De daling volgt na 2 jaar met recordomzetten als gevolg van een sterke stijging van de thuisconsumptie vanwege de coronamaatregelen.

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: Canva/eternalcreative premium

Foto: Canva/eternalcreative

De supermarktomzet gaat dit jaar licht dalen. Dat verwacht marktonderzoeksbureau IRI.

De daling van tussen de 0 en -1% ten opzichte van vorig jaar volgt na 2 jaar met recordomzetten als gevolg van een sterke stijging van de thuisconsumptie vanwege de coronamaatregelen. Voor 2023 gaat IRI uit van een omzetstijging van 2%. Daarna zal de omzet naar verwachting weer dalen in verband met de tabaksverkopen die vanaf dat jaar uit de supermarktomzetten verdwijnen. In de voorspelling is IRI uitgegaan van een scenario zonder beperkende coronamaatregelen. De omzetdaling in 2022 blijft onder meer beperkt als gevolg van gestegen prijzen. Ook verwacht IRI deze zomer wat hogere omzetten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In december dit jaar zal de omzet lager liggen. Vorig jaar december lag de omzet hoog als gevolg van een volledige lockdown. Opgeteld komt IRI voor het hele jaar 2022 uit op een lichte daling van ongeveer -0,5%.

Verschuiving naar combinatie online- en offline verkoop

Voor 2023 gaat IRI uit van een omzetgroei van circa 2% ten opzichte van 2022. Dat is iets lager dan gemiddeld over de afgelopen jaren. In de eerste helft van 2022 groeit de omzet beperkt als gevolg van coronamaatregelen en de druk op de omzet als gevolg van hoge inflatie. IRI verwacht dat de groei in de tweede helft van 2023 aantrekt. Volumes zullen wel wat onder druk komen te staan door verschuiving van de traditionele supermarktformules naar zogenoemde new Retail, een combinatie van online- en offlineverkoop.

Geen tabaksverkoop in supermarkten

In 2024 verwacht het marktonderzoeksbureau een niet eerder vertoonde dip in de supermarktomzetten als gevolg van het wegvallen van de tabaksverkoop. In totaal betreft het een jaaromzet van ongeveer € 2,5 miljard die uit de supermarktomzet zal verdwijnen, goed voor een omzetdaling van ruim 5%. Dit wordt slechts deels gecompenseerd met groei door de toenemende bevolking en prijsstijgingen, waardoor IRI voor 2024 een nooit eerder voorgekomen omzetdaling voor supermarkten van ongeveer 2,5% voorspelt. IRI gaat er daarbij vanuit dat het verbod met 1 januari 2024 ingaat, maar de exacte datum is nog niet bekend.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen