Foto: Canva
De broodverspilling in Nederland is enorm. De bakkerijketen gaat daar wat aan doen. Het doel is dat in 2030 de verspilling is gehalveerd.
Doel: in 2030 verspilling gehalveerd
De oorzaak van deze enorme verspilling is dat winkeliers niet willen dat consumenten misgrijpen. Samen tegen Voedselverspilling is een actieplan begonnen met als doel dat in 2030 de verspilling is gehalveerd. Er doen veel partijen aan mee: Circular Food Center, Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De kern van het actieplan is om de bakkerijketen slimmer in te richten. De sector gaat data verzamelen zodat bakkers beter kunnen voorspellen hoeveel brood ze moeten bakken. Daarnaast kan een andere receptuur of baktechniek ervoor zorgen dat brood langer vers blijft.Invriezen of korting geven
Daarnaast worden initiatieven ontplooid om onverkocht brood te verwerken in nieuw brood, koekjes of ontbijtkoek. Onverkocht brood kan worden ingevroren, zodat het ook na de dag van bakken verkocht kan worden. Bakkers kunnen ook brood van gisteren verkopen tegen een lagere prijs. Er zijn al warme bakkers die brood aan het eind van de dag met korting aanbieden in een consumentenapp.Bijdrage consument
Maar ook consumenten kunnen een forse bijdrage leveren aan het verminderen van broodverspilling. De helft van alle brood wordt thuis weggegooid, zegt een woordvoerster van Samen tegen Voedselverspilling. âDe consument is gewend dat de schappen iedere dag vol liggen met vers brood. Samen met het Voedingscentrum lichten we consumenten voor over voedselverspilling. Van 12 tot en met 18 september houden we de Verspillingsvrije Week. We willen mensen positief inspireren minder voedsel weg te gooien. Bij brood doen we dat samen met bakkers en supermarkten. Brood van gisteren kan heel goed worden gegeten. Consument kan brood ook zelf invriezen of ingevroren brood kopen.â Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is brood in een jaar 8,1% duurder geworden. De prijsstijging maakt het relevanter dan ooit om broodverspilling tegen te gaan, zegt de woordvoerster. âHet gaat niet alleen om de verspilling van brood alleen. Al dat brood is verpakt en getransporteerd. Dat voorkom je dan ook.âLees ook: Bakkersgrondstof maakt deeg van onverkocht broodââââââ
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst