Boursin is een van de merken van Bel. Het eiwit van Superbrewed Food zal in zowel veganistische als reguliere kaas worden gebruikt. - Foto: Canva/gyro
Het Franse zuivelbedrijf Bel Group gaat samenwerken met Superbrewed Food, een bedrijf dat eiwit maakt met behulp van micro-organismen.
Bel zal een lijn van kaasproducten ontwikkelen waarin het eiwit van de Amerikaanse start-up zal worden verwerkt. Door dit ingrediënt in kaas te verwerken zal het âfunctioneel, ecologisch en qua voedingswaarde interessante voordelenâ opleveren voor de consument, zo stellen de bedrijven.
Eiwitten produceren met fermentatie
Superbrewed Food maakt eiwitten met behulp van fermentatie door micro-organismen in te zetten die plantaardige grondstoffen omzetten in hoogwaardig eiwit en vezels. Onduidelijk is welk micro-organisme (bacterie, schimmel of gist) het bedrijf gebruikt. Het is neutraal van smaak, wit van kleur, heeft goede emulgerende eigenschappen en bevat meer dan 80% eiwit. In het eiwit zitten alle negen essentiële aminozuren, B-vitamines en mineralen zoals ijzer, fosfor en magnesium.
Bel zal in de eerste helft van volgend jaar het eiwit, dat gemaakt wordt in een fabriek in Delaware, kunnen gaan gebruiken. Het zuivelbedrijf heeft als doel om een volledig assortiment kazen met dit ingrediënt te ontwikkelen en deze nieuwe producten âzeer binnenkortâ op de markt te brengen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk in de Verenigde Staten zijn, aangezien voor Europese markttoegang nog een toelating op voedselveiligheid nodig is.
Eiwit in veganistische en reguliere kaas
Aan Foodnavigator vertelde een werknemer van Bel dat het eiwit in zowel veganistische als reguliere kaas gebruikt zal worden. Het eiwit zal niet per se het eiwit caseïne vervangen, maar zal een complementair ingrediënt zijn in de kazen. Het eiwit heeft namelijk ook invloed op de romigheid van kazen die minder vet bevatten.
Bel is al langer actief in de alternatieve zuivelproducten. Zo introduceerde het alfgelopen jaren plantaardige varianten voor onder andere Boursin en Babybel. Ook het plantaardige kaasmerk Nurishh valt onder de BelGroup.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst